ßßß Cookit - przepis na Domowa przyprawa piernikowa

Domowa przyprawa piernikowa

nazwa

Wykonanie

Wyobrażacie sobie Święta bez zapachu piernika ? Idealnej kompozycji korzennych przypraw - m.in. cynamonu, kardamonu, anyżu, goździków? Ja nie. Dlatego polecam do przygotowania własnej domowej przyprawy piernikowej .
Na nastrój świąteczny składa się wiele czynników, m.in. ważną rolę pełnia tu zapachy. Zapewne zauważyliście, że owe zapachy świąteczne mają pewną magiczną moc . Sprawiają, że robi nam się jakoś cieplej na sercu i zaczynamy myśleć pozytywniej, wspominać bliskich, rodzinę. Warto więc postarać się, aby w naszej świątecznej kuchni unosiły się jedynie pozytywne zapachy, czy te najlepszej jakości. A aby tak się stało, musimy zadbać o dobrą przyprawę piernikową . Można ją kupić w sklepie ekologicznym, gdzie składy nie wołają o pomstę do nieba. Najlepiej jednak zrobić ją samemu w domu.
Taka domowa przyprawa piernikowa jest bardzo prosta w wykonaniu, a jakością przewyższa te kupne. Po pierwsze, mamy 100 % pewność, co w owej mieszance przypraw się znajduje. To zaprocentuje pełniejszym aromatem naszego świątecznego wypieku. Zresztą, chyba zauważyliście, że wciąż to potarzam - im lepsze skłądniki bazowe tym lepsze wychodzi ciasto. Nie czarujmy się, z byle czego nie wyczarujemy nic wysokiej jakości . Tak więc na Święta jednym z istotnych składników potrzebnych nam na stworzenie idealnego piernika jest niewątpliwie dobrej jakości przyprawa piernikowa .
Jak już powiedziałam, domowa przyprawa piernikowa jest dziecinnie prosta w wykonaniu. Jej zrobienie trwa praktycznie chwilę. Potrzebny nam moździerz przyprawy, które do niego wrzucamy i ucieramy.
I mamy naszą własną domową przyprawę piernikową . :)
- 60 g kory cynamonu
- 20 g mielonego imbiru
- 15 g goździków, całych
- 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 10 g ziaren ziela angielskiego
- 5 g czarnego pieprzu (można dać mniej)
- 5 g całych gwiazdek anyżu
Wszystkie przyprawy (oprócz imbiru) ucieram w moździerzu*, najlepiej po kolei. Przesypuję do słoiczka i mieszam. Dodaję mielony imbir i ponownie mieszam.
Gotową domową przyprawę piernikową, przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku, z dala od słońca.
*Do przygotowania przyprawy piernikowej można użyć też młynku do mielenia kawy. Nie mieliłabym jednak w nim goździków - lepiej utłuc je w moździerzu.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/domowa-przyprawa-piernikowa.html