Wykonanie
Wyobrażacie sobie Święta bez zapachu piernika ? Idealnej kompozycji
korzennych przypraw - m.in.
cynamonu,
kardamonu,
anyżu, goździków? Ja nie. Dlatego polecam do przygotowania własnej domowej
przyprawy piernikowej .Na nastrój świąteczny składa się wiele czynników, m.in. ważną rolę pełnia tu zapachy. Zapewne zauważyliście, że owe zapachy świąteczne mają pewną magiczną moc . Sprawiają, że robi nam się jakoś cieplej na
sercu i zaczynamy myśleć pozytywniej, wspominać
bliskich, rodzinę. Warto więc postarać się, aby w naszej świątecznej kuchni unosiły się jedynie pozytywne zapachy, czy te najlepszej jakości. A aby tak się stało, musimy zadbać o dobrą
przyprawę piernikową . Można ją kupić w sklepie ekologicznym, gdzie składy nie wołają o pomstę do nieba. Najlepiej jednak zrobić ją samemu w domu.Taka domowa
przyprawa piernikowa jest bardzo prosta w wykonaniu, a jakością przewyższa te kupne. Po pierwsze, mamy 100 % pewność, co w owej mieszance przypraw się znajduje. To zaprocentuje pełniejszym aromatem naszego świątecznego wypieku. Zresztą, chyba zauważyliście, że wciąż to potarzam - im lepsze skłądniki bazowe tym lepsze wychodzi ciasto. Nie czarujmy się, z byle czego nie wyczarujemy nic wysokiej jakości . Tak więc na Święta jednym z istotnych składników potrzebnych nam na stworzenie idealnego piernika jest niewątpliwie dobrej jakości
przyprawa piernikowa .Jak już powiedziałam, domowa
przyprawa piernikowa jest dziecinnie prosta w wykonaniu. Jej zrobienie trwa praktycznie chwilę. Potrzebny nam moździerz
przyprawy, które do niego wrzucamy i ucieramy.I mamy naszą własną domową
przyprawę piernikową . :)
- 60 g kory
cynamonu- 20 g mielonego
imbiru- 15 g
goździków, całych- 15 g wyłuskanych ziaren
kardamonu- 10 g
gałki muszkatołowej- 10 g ziaren
ziela angielskiego- 5 g
czarnego pieprzu (można dać mniej)- 5 g całych gwiazdek
anyżuWszystkie
przyprawy (oprócz
imbiru) ucieram w moździerzu*, najlepiej po kolei. Przesypuję do słoiczka i mieszam. Dodaję mielony
imbir i ponownie mieszam.Gotową domową
przyprawę piernikową, przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku, z dala od słońca.*Do przygotowania
przyprawy piernikowej można użyć też młynku do mielenia
kawy. Nie mieliłabym jednak w nim
goździków - lepiej utłuc je w moździerzu.