Wykonanie
Lubicie nasiona chia ? Ja je wprost uwielbiam, zarówno za smak jak i cudowne wartości odżywcze. Powinniśmy je jeść jak najczęściej, dlatego proponuję przemycić je także do świątecznych wypieków. Może skusicie się na pyszny wegański bezglutenowy makowiec właśnie z dodatkiem chia?Pamiętacie moje ptasie mleczko z nasionami chia, które ku mojemu zaskoczeniu zdobyło niemałą popularność w kulinarnej blogosferze? Oj i nie tylko w blogosferze, ale zauważyła, że kopiują je nawet niektóre knajpki. Pokazało to mi, że przepisy z chia są dziś tymi bardzo często robionymi i jedzonymi. No cóż... chia mają swoje 5 minut, choć np. nasze złociste
siemię lniane jest równie zdrowe, jak owe czarne nasionka. Z popularnością się jednak nie dyskutuje. Zresztą, ma ona to do siebie, że szybko się kończy. Ja osobiście kocham chia i
będę je jadła nadal, nawet gdy minie jego 5 minut.Wracając do tematu, kierowana ową popularnością postanowiłam stworzyć przepis na makowiec w stylu ptasiego mleczka z chia . Makowiec, w którym masę
makową będą spajać te małe nasionka. Nie jest już to wypiek dietetyczny, gdyż
mak i
bakalie robią swoje, jednak jak na Święta Bożego Narodzenia niezwykle zdrowy. To niewątpliwie jedna z lżejszych wersji makowca . Makowca, który jest swoistą bombą odżywczą, a wszystkie zawarte w nim kalorie pochodzą jedynie od wartościowych produktów. Udowadnia on, że przepisy na dania wegańskie, bezglutenowe, bez rafinowanego
cukru potrafią być oryginalne, zaskakujące fakturą i smakiem.Poszukujecie przepisów z nasionami chia?Ten makowiec jest właśnie dla Was!
wegański bezglutenowy(tortownica o śred. ok. 23 cm)spód :- 1 i 1/2 szklanki blanszowanych
migdałów - podprażonych na suchej patelni (ok. 170 g)- 1 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych fig (ok. 180 g) - namoczonych przez 30 min w soku z
pomarańczy i dokładnie odsączonych- 1 łyżeczka
przyprawy piernikowej- 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- szczypta
soli- 1 łyżka karobu w proszku (można użyć dobrej jakości
kakao)Zaczynam od przygotowania
spodu.
Migdały wraz
solą miksuję. Dodaję odsączone z soku
figi,
przyprawy, pastę
waniliową, ekstrakt
migdałowy i karob. Całość blenduję na gładką masę.Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję lekko
olejem. Palcami wyklejam masą dno tortownicy. Gotowy spód wkładam do lodówki.masa makowa z chia:- 1 kg domowej masy makowej --> jak zrobić domową masę
makową-
śmietany z 2 puszek
mleczka kokosowego- 8 łyżek nasion chia- 6-8 łyżek
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu w zależności czy lubisz mniej czy bardziej słodkie ciasta- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1 łyżka
amaretto /
rumu- skórka otarta z 1
pomarańczy- 5 łyżek soku z
pomarańczy (może być z moczenia fig na spód)- szczypta
soli- 2 łyżki
soku z cytryny- 2 i 1/2 łyżeczki agaru rozpuszczone w 1/4 szklanki
mleka roślinnegoWszystkie składniki, oprócz agaru rozpuszczonego w
mleku, umieszczam w garnku. Całość dokładnie mieszam trzepaczką i pozostawiam na ok. 1 h.Masę podgrzewam na małym ogniu. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 10 min.Zdejmuję garnek z ognia i pozostawiam na chwilę do przestygnięcia.Ciepłą masę
makową przelewam do tortownicy wyłożonej
migdałowo-
figowym spodem. Całość przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na ok. 3 h.
kokosowy top:-
śmietana z 1 puszki
mleka kokosowego- 4 łyżki
ksylitolu- 1 łyżeczka
soku z cytryny- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 4 łyżki
wiórków kokosowych- do posypania:
makSchłodzoną
śmietanę ubijam z
ksylitolem, Na koniec dodaję
sok z cytryny, pastę
waniliową, ekstrakt
migdałowy i dalej ubijam.Dodaję
wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie mieszam.Gotową masę wykładam na makowiec. Wierzch posypuję
makiem.Makowiec chłodzę w lodówce przez minimum 6 h.Smacznego!