Wykonanie
Wszyscy mamy teraz mnóstwo pracy przed Świętami i na codzienne gotowanie zostaje bardzo mało czasu. Nieocenione są teraz szybkie dania jednogarnkowe, gdzie w krótkim czasie możemy
mieć smaczny obiad na kilka dni. Dziś proponuję Wam leczo z mielonym
mięsem - bardzo aromatyczne i soczyste danie które można podać z pełnoziarnistym
makaronem,
ryżem czy
kaszą gryczaną - wszystko będzie pasowało. Samo leczo robi się bardzo szybko - skroić kilka
papryk i
cebulę to chwilka. Reszta składników nie wymaga długiego przygotowania.Efekt pycha!Leczo można też zamrozić jeśli zostanie Wam nadwyżka (to proporcje na prawie pełny garnek 4 litrowy więc trochę tego jedzenia będzie.Ja zamroziłam od razu dwie porcje na 23 grudnia - wtedy nie ma
mowy bym miała czas ugotować dla nas normalny obiad. Wyjmę tylko z zamrażarki, zagotuję i zjemy - najprawdopodobniej z
razowym pieczywem. Polecam takie rozwiązanie i pomyślenie o tym za wczasu żeby 23 nie
mieć kłopotu :)Składniki:1 kg
mielonego mięsa z indyka2
czerwone papryki2
zielone papryki3 puszki
pomidorów krojonych bez skóry200 g
pieczarek2
cebule3 łyżki
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)4 łyżki
oleju rzepakowegoPrzyprawy: 2 łyżeczki
tymianku, 3 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki, 1-2 łyżeczki
pieprzu cayenne, 2 łyżeczki
oregano, 3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:
Papryki i
cebulę kroimy w niedużą kostkę,
pieczarki w półplasterki.W dużym garnku rzogrzewamy
olej i wrzucamy na niego
przyprawy oprócz
czosnku. Smażymy przez minutę cały czas mieszając.Do przypraw dodajemy
czosnek, chwilkę podsmażamy (ostrożnie, nie wolno przypalić
czosnku)Dodajemy
cebulę, szklimy często mieszając. Do
cebuli dodajemy
mięso i podsmażamy jednocześnie je rozdrabniając (najlepiej to robić tłuczkiem do
ziemniaków)Do
mięsa wrzucamy
pieczarki, pokrojone
papryki, zalewamy
pomidorami z puszki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy wszystko do miękkości (około 40-50 minut). Od czasu do czasu mieszamyNa koniec zdejmujemy pookrywkę i gotujemy chwilę bez przykrycia żeby nadmiar sosu odparował. W razie potrzeby zagęszczamy koncentratem i jeszcze doprawiamy.Smacznego!