ßßß Cookit - przepis na Schab z kaszą bulgur z parowaru

Schab z kaszą bulgur z parowaru

nazwa

Wykonanie

Dawno schabu na blogu nie było :) Także w ostatnią niedziele postanowiłem go zrobić :) Oczywiście lubię tradycyjne schabowe, ale schab na parze również świetnie smakuje :)
Kasze bulgur w sumie odkryłem całkiem niedawno dopiero, bo na warsztatach z Teo Vafidisem, gdzie użyliśmy jej do starożytnej sałatki. Jestem wielbicielem najróżniejszych kasz, także gdy spotkałem ją ostatnio w sklepie to musiałem kupić :)
Składniki :
4 plastry schabu
1 łyżka sosu sojowego
1/2 marchewki pomarańczowej
1/2 marchewki żółtej
1 pieczarka
garść roszponki
Przyprawy :
pieprz czarny
imbir
kmin rzymski
tymianek
Schab myjemy, osuszamy, polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim dokładnie mięso.
Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, imbirem, kminem rzymskim i tymiankiem.
Po godzinie wkładamy plastry schabu na folii aluminiowej do parowaru i włączamy urządzenie na 25 minut.
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paseczki.
Pieczarkę kroimy w plastry.
Na 13 minut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom w pojemniku do ryżu wkładamy kaszę bulgur i zalewamy pojemnik wrzątkiem. Marchewki i pieczarkę na folii układamy na 3 poziom.
Roszponkę myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/12/schab-z-kasza-bulgur-z-parowaru.html