ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowy murzynek według Nigelli Lawson

Pomarańczowy murzynek według Nigelli Lawson

nazwa

Wykonanie

Co bym w nim zmieniła? NIC. :-) Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i też wyjdzie pysznie. Próbowałam z wiśniową i truskawkową. Biała polewa dodała bożonarodzenioweg o klimatu, ale z powodzeniem moż na zas tąpić ją czekoladą mleczną. Nie ma szans by to c iasto się nie udało, dlatego poradzą sobie z nim również amatorzy. :-)
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g masła
100g gorzkiej czekolady
300-400g konfitury pomarańczowej (można zastąpić inną)
100g cukru
szczypta soli
2 jajka L
3 łyżki mleka
1 biała czekolada
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
2. W garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dodajemy konfiturę, jajka, sól i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę, krótko mieszając.
3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Studzimy.
4. Przygotowujemy polewę: na patelni podgrzewamy masło wraz z czekoladą. Po chwili zdejmujemy z ognia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę rozsmarowujemy na ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/11/pomaranczowy-murzynek-wedug-nigelli.html