Wykonanie
Co bym w nim zmieniła? NIC. :-) Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno
czekoladowy, dość ciężki i zbity.
Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i też wyjdzie pysznie. Próbowałam z
wiśniową i
truskawkową. Biała polewa dodała bożonarodzenioweg o klimatu, ale z powodzeniem moż na zas tąpić ją
czekoladą mleczną. Nie ma szans by to c iasto się nie udało, dlatego poradzą sobie z nim również amatorzy. :-)
1 i 1/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia125g
masła100g
gorzkiej czekolady300-400g
konfitury pomarańczowej (można zastąpić inną)100g
cukruszczypta
soli2
jajka L3 łyżki
mleka1
biała czekolada1.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia.2. W garnku roztapiamy
masło, dodajemy posiekaną
gorzką czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż
czekolada się rozpuści. Dodajemy
konfiturę,
jajka,
sól i
cukier. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodajemy
mąkę, krótko mieszając.3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Studzimy.4. Przygotowujemy polewę: na patelni podgrzewamy
masło wraz z
czekoladą. Po chwili zdejmujemy z ognia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady. Polewę rozsmarowujemy na ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia.