Wykonanie
Miesiąc maj to jeden z moich ulubionych okresów w roku. Można wtedy spotkać na targu tak wiele wspaniałych
owoców i warzyw, które podniecają nas swoim zapachem i smakiem.
Rabarbar jest jednym z tych, które sprawdzają się w prawie każdym daniu. W daniu mięsnym może być ciekawym dodatkiem a z deserem tworzyć dobre połączenie słodko-kwaśne. W mojej kuchni dość często wykorzystuje go właśnie dla przełamania
słodyczy.Składniki:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki mielonego
kardamonu- szczypta
soli- 100 g miękkiego
masła-
jajko- szklanka
cukru + 2 łyżki- łyżeczka
cukru pudru- pół szklanki letniego
mleka- 2 dość długie łodygi
rabarbaruPrzygotowanie:Sypkie składniki tzn
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kardamon mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.W misce ucieramy mikserem
masło z
cukrem. Miksując na małych obrotach dodajemy
jajko a następnie
cukier waniliowy oraz
mleko. Na koniec małymi partiami dodajemy skladniki sypkie łącząc ze sobą składniki.Formę na tartę smarujemy
masłem. Wykładamy masę i za pomocą szpatułki rozprowadzamy po całej powierzchni oraz po bokach formy.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na około 4 cm paski. Układamy je na cieście i całość posypujemy
cukrem.Formę z
ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut po czym zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 45 minut.