Wykonanie
Sto lat, Sto latNiech żyje, żyje NamJeszcze raz, jeszcze razNiech żyje, żyje NamNiech żyje Nama kto?!Słodka KuchareczkaOgromna radość na mojej twarzy i w
sercu że udało mi się osiągnąć taki sukces. Słodka Kuchareczka ma już swój roczek i jestem pewna że już tego tak nie zostawię. Kulinarna blogosfera strasznie mnie wkręciła i sama jestem zaskoczona, że tak długo dałam radę i się nie zniechęciłam. Były chwile zwątpienia ale dzięki wsparciu moich najlepszych motywatorów i Was, udało się.Liczba wyświetleń rośnie z dnia na dzień coraz to wyżej, piszecie komentarze i proponujecie współpracę.Jestem strasznie szczęśliwa, że udało mi się zostać patronem medialnym akcji "Słodkie życie bez
cukru". Dla mnie to ogromne osiągnięcie szczególnie, że mój blog jest malutką nowinką.* w końcu jestem i ja na tym blogu :D hahaCo by to były urodziny bez tortu?!Składniki na
biszkopt:6
jajek (
białka i
żółtka osobno),1, 1/4 szklanki
cukru,7 dużych łyżek
mąki,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,
Białka oddzielamy od
żółtek i odkładamy. W misie miksera ubijamy
białka na sztywno. Gdy
białko ubije się na sztywno pomału dodajemy
cukier. Pamiętajcie by robić to w małych ilościach i w długich odstępach by
cukier mógł się ubić z
białkami. Do drugiej miski przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia. Po ubiciu całego
cukru pomału dodajemy
żółtka a
potem mąkę i mieszamy na mniejszych obrotach.Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy.Pieczemy w 180°C przez 50 minut.Składniki na masę Raffaello:500 ml
śmietanki kremówki (30% ,36%),100 g
białej czekolady,3/4 szklanki advocatu,2
fixy do
śmietany,Tabliczkę
czekolady rozpuszczamy razem ze szklanką
śmietanki (z tych 500 ml) i odkładamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno następnie dodajemy
czekoladę. Gdy
śmietanka będzie ubita wsypujemy
fixy i ubijamy jeszcze przez kilka sekund. Na sam koniec dodajemy advocat i MIESZAMY wszystko delikatnie.Składniki na wierzch:wiórki
kokosu,
płatki migdałów,Wykonanie:Wystudzony, upieczony
biszkopt rozcinamy. Na blat taki 5 cm a resztę odkładamy. Pozostały
biszkopt kroimy w kostkę. Wielkość kostki zależy tak naprawdę od Was, u mnie była taka średnia. Kostki
biszkoptu dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Musimy uważać by nie rozwalić naszej masy. Wymieszaną masę wykładamy na nasz blat i formujemy w kopiec. Na wierzchu posypujemy
kokosem lub
migdałami, zależy od Was.II sposób na wykonanie:Zawsze możecie zrobić to w formie tradycyjnego
tortu.
Biszkopt dzielimy na 2 lub 3 blaty zależy jak bardzo gruby nam urósł. Blaty przekładamy masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. W około możemy poukładać pralinki Raffaello.Jeszcze raz chcę wszystkim bardzo podziękować za wszystkie komentarze, wiadomości i za rozpowszechnianie mojego bloga coraz dalej i dalej.Smacznego Kochani !