Wykonanie
Szybka, pyszna propozycja na wieczorną kolację lub lekki lunch. Świeżą
rukolę połączyłam ze słodkimi
truskawkami i rozpływającą się w ustach kozią roladą. Możecie użyć tu rolady naturalnej, pleśniowej, jaką lubicie najbardziej i niekoniecznie musi być ona kozia. Ja za taką wprost przepadam, dlatego to połączenie wydało mi się doskonałe. Całość posypałam chrupiącymi
pistacjami i polałam dressingiem z
oliwy z oliwek i
limonki, co podkreśliło smak całości.
Sałatka banalnie prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy swoim smakiem Waszych gości i Was samych. Zapraszam do degustacji!SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):dwie duze garści
rukoli10 dużych
truskawek2-3 cm-owy plaster rolady koziej3 łyżki obranych
pistacjiSKŁADNIKI NA DRESSING:3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soku z limonki (można zastąpić
cytryną)0,5 łyżeczki
brązowego cukruświeżo zmielony
pieprzsólWYKONANIE:
Rukolę umyj pod znimą
wodą, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Rozłóż równo na dwa talerze. Umyte
truskawki obierz z szypułek i przekrój na połówki lub ćwiartki. Poukładaj je na
rukoli. Teraz posyp całość kawałkami rolady koziej ( ja rwałam ją palcami) i
pistacjami.Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą w szklance i polej nim przygotowaną
sałatkę. Gotowe! Smacznego!