Wykonanie
PANCAKESSkładniki :50 g
masła2
jajka250 ml
mleka250 g
mąki2 łyżki
cukru (polecam trzcinowy)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliDodatki:500 ml
śmietany 36%łyżeczka
cukru waniliowego2-3 łyżki
cukru pudrumaliny ilość dowolna
borówka ilość dowolna
syrop klonowy ilość dowolnaPrzygotowanie:W rondelku roztapiamy
masło i odstawiamy na bok. Do miski dodajemy 2
jajka oraz
mleko i dokładnie ubijamy około 6-7 min ( dokładnie rozbełtać). Następnie dodajemy
mąkę,
cukier,
sól oraz
proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy całość. Ostatnim etapem jest dodanie rozpuszczonego
masła i dokładne wymieszanie, konsystencja powinna być dosyć gęsta. Smażymy placuszki o średnicy około 10 cm ( można mniejsze można większe). Można smażyć bez dodatku tłuszczu ja jednak dodawałem odrobinkę
masła klarowanego. Podczas smażenia na powierzchni pancake zaczną pojawiać się dziurki to znak, że trzeba odwrócić na drugą stronę.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem oraz
cukrem waniliowym aż dobrze zgęstnieje. Pancakes układamy jeden na drugim i dajemy dodatki jak chcemy ile chcemy. Smacznego.