Borówki, maliny, jagody sezon trwa!! Są świetnym dodatkiem do pancakes ! W połączeniu z syropem klonowym i bitą śmietaną ,,deser na bogato"!Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!PANCAKESSkładniki :50 g masła2 jajka250 ml mleka250 g mąki2 łyżki cukru (polecam trzcinowy)2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliDodatki:500 ml śmietany 36%łyżeczka cukru waniliowego2-3 łyżki cukru pudrumaliny ilość dowolnaborówka ilość dowolnasyrop klonowy ilość dowolnaPrzygotowanie:W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy na bok. Do miski dodajemy 2 jajka oraz mleko i dokładnie ubijamy około 6-7 min ( dokładnie rozbełtać). Następnie dodajemy mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy całość. Ostatnim etapem jest dodanie rozpuszczonego masła i dokładne wymieszanie, konsystencja powinna być dosyć gęsta. Smażymy placuszki o średnicy około 10 cm ( można mniejsze można większe). Można smażyć bez dodatku tłuszczu ja jednak dodawałem odrobinkę masła klarowanego. Podczas smażenia na powierzchni pancake zaczną pojawiać się dziurki to znak, że trzeba odwrócić na drugą stronę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym aż dobrze zgęstnieje. Pancakes układamy jeden na drugim i dajemy dodatki jak chcemy ile chcemy. Smacznego.