Składniki :Pół piersi z kurczaka400 ml śmietany 18% do zup/sosówsólpieprz2 średniej wielkości cebulemasło klarowne5 dużych ząbków czosnkuPapryka mielona słodka i ostraKebab gyrosmajeranekoreganoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy pokrojonego kurczakasolą, pieprzem, paprykami, gyrosem, majerankiem. Wyciskamy przez praskę czosnek (można też drobno pokroić) i dodajemy do całości. Mieszamy kurczaka i przyprawy. Tak zamarynowanego kurczaka wstawiamy do lodówki na 12h (może być mniej ale smak nie będzie tak intensywny). Cebulkę kroimy w kostkę delikatnie podsmażamy na maśle klarowanym i dodajemy kurczaka. Całość smażymy aż kurczak będzie miękki i soczysty. Między czasie posypujemy odrobiną oregano (jeśli ktoś lubi intensywniejszy smak czosnku można w trakcie dodać tak do 2 ząbków). Próbujemy czy czegoś nie brakuje, można doprawić. Jeśli wszystko jest ok dodajemy śmietankę i trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż wszystko nabierze smaku (około 8 min) . Podawać z ryżem lub makaronem.