ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA Z BEZĄ.

SZARLOTKA Z BEZĄ.

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 6 żółtek
- 3/4 masła
- 3/4 cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko łączymy i szybko wyrabiamy dzielimy ciasto na 2 części
BEZA :
6 białek ubijamy na sztywno z odrobiną soli
dodajemy 1,5 szklanki cukru
4 płaskie łyżeczki maki ziemniaczanej
FARSZ :
- 2,5 kg jabłek szara reneta
obieramy ,ścieramy na tarce przesmażamy na patelni
dokładamy cukier waniliowy i cynamon odstawiamy do przestudzenia
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy masłem układamy pierwszą część ciasta na ciasto kładziemy przestudzone jabłka ,na jabłka układamy drugą część ciasta następnie kładziemy bezę z białek i pieczemy 45 minut zmieniając temperaturę w 170 stopniach pieczemy 15 minut zmniejszamy temperaturę do 140 stopni żeby beza nam się dobrze upiekła tak pieczemy 10 minut następnie zwiększamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2015/12/szarlotka-z-beza.html