ßßß Cookit - przepis na Piernikowy murzynek z gruszkami

Piernikowy murzynek z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Murzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla ulubionych gości :)
Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm):
2 szklanki maki
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
250 ml mleka
1 i 1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 gruszki
2 garści orzechów włoskich
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Składniki na krem kajmakowy:
100 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
3 łyżki kremu masy kajmakowej z puszki (około 1/2 puszki)
Składniki na krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
150 g marmolady z pigwy (lub innej, najlepiej kwaskowatej)
100 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) oraz połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmieszać z cynamonem, przyprawą do pierników i posiekanymi orzechami.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę i odstawić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
W dużej misce żółtka ubić mikserem. Dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawać cukier, a pod koniec również odrobinę mleka. Kiedy powstanie gęsta masa dodać resztę mleka i olej. Zmiksować.
Do powstałej masy dodawać po łyżce zmieszane suche składniki. Miksować aż składniki dobrze się połączą. Dodać gruszki, szybko wymieszać i całość przelać na brytfankę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić. Jeśli wyrośnie z małą górką jeszcze ciepłe ciasto obrócić do góry nogami i w ten sposób wystudzić.
Ciasto przekroić na 2 blaty.
Przygotowanie kremu kajmakowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone):
Śmietanę ubić mikserem i dodać do niej mascarpone oraz masę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
Dolny blat ciasta posmarować cienką warstwą marmolady z pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki.
Przygotowanie kremu śmietankowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone):
Śmietanę i cukier puder ubić mikserem. Dodać mascarpone i sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą.
Górny blat ciasta posmarować cienko pozostałą marmoladą i wyłożyć na nią krem śmietankowy. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę (robię to obieraczką do warzyw). Przybrać połówkami orzechów włoskich.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/12/piernikowy-murzynek-z-gruszkami.html