ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tortillami

Sałatka z tortillami

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka miała być częścią 15-minutowego obiadu według przepisu Jamiego Olivera. Z różnych względów wyszło zupełnie inaczej – trzeba uznać za osiągnięcie przygotowywanie sałatki, która nazywa się „sałatką z kukurydzą” i zapomnieć o kukurydzy. Mimo wszystko sałatka wyszła pyszna, a sam pomysł podania jej w misie wyłożonej podpieczonymi tortillami jest świetny – w czasie jedzenia możesz je odłamywać po kawałku i zajadać razem z warzywami niczym kruche i chrupiące grzanki. Do wykonania przepisu potrzebna jest żaroodporna miska – nie próbuj nawet najpierw opiec placki tortilli, a później wyłożyć nimi zwykłą miskę – nie uda się. Jedyne co Ci wówczas pozostaje, to połamać je na kawałki i wrzucić je do sałatki, jak grzanki.
Składniki:
3-4 pszenne tortille (w
Mała sałata rzymska
Pojemniczek kiełków rzodkiewki
10 pomidorków koktajlowych
Awokado
Limonka
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ułóż tortille wokół brzegów żaroodpornej miski, lub innego okrągłego naczynia, które dobrze zniesie wysoką temperaturę piekarnika. Wstaw do piekarnika na 6 minut, aby zrobiły się chrupiące.
Przytnij umytą sałatę, porwij jej liście na kawałki i wrzuć do miski z tortillami.
Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój na niewielkie kawałki. Pomidorki umyj i pokrój na połówki.
Do sałaty dodaj kiełki, pokrojone awokado i pomidorki.
Skrop oliwą i odrobiną soku z limonki. Dopraw do smaku.
Smacznego!
Zobacz także:
Błyskawiczna sałatka z rukoli i pomidorów
Bukiet chrupiących warzyw
Sałatka z roszponki i granatu
Źródło:http://mammadeli.com/2014/01/13/salatka-z-tortillami