Wykonanie
Składniki na
biszkopt (na tortownice 23 cm):-6
jajek- szklanka
cukru- szklanka
mąki pszennej- 1/3 szklanki
mąki ziemniaczanejSkładniki na masę
jabłkowo -
ananasową:-1 kg
jabłek winnych-1 puszka
ananasów (560 g)-2 - 3 łyżki
cukru-2
galaretki cytrynoweSkładniki na krem:-500 ml
śmietany kremówki 36%-1,5 łyżki
cukru pudru- pół
torebki cukru waniliowego- ewentualnie
mascarpone lub
żelatyna dla usztywnieniaDo dekoracji:-
jabłko-
barwnik spożywczy zielony- kuleczki
cukrowe złoteWykonanie
biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać po ubiciu łyżka po łyżce
cukier, a następnie
żółtka jedno po drugim. Delikatnie mieszając wsypywać porcjami przesianą
mąkę pszenną i ziemniaczaną.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 35 minut.Upieczone ciasto rzucić na podłogę z wysokości ok. 40cm i pozostawić do wystudzenia. Przekroić na trzy blaty.Wykonanie masy
jabłkowo - ananasowej:Obrane i pokrojone w kostkę
jabłka należy uprażyć na patelni. Dodać zmiksowane wraz z zalewą
ananasy i stale mieszając, zagotować. Następnie maksymalnie zmniejszyć ogień, wsypać
galaretki i stale mieszać do chwili ich rozpuszczenia. Dodać
cukier wg uznania(w oryginalnym przepisie 3 łyżki, można nie dodawać
cukru w ogóle jeśli chce się otrzymać bardziej kwaskowatą masę) i mieszać.Odstawić do całkowitego ostudzenia.Wykonanie kremu:
żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej
wody.
Śmietanę ubić na sztywno. Nadal ubijając mikserem na zmniejszonych obrotach dodawać porcjami
cukier puder i
cukier waniliowy. Dodać trochę masy do
żelatyny a następnie dodać
żelatynę do
śmietanki.Wykonanie:Ułożyć na paterze jeden blat
biszkoptu, nasączyć
wodą z
ananasem z dodatkiem
wódki i
soku z cytryny. W orginale wykładać od razu masę
jabłkową, ja przełożyłam
dżemem z czarnej porzeczki. Później masa
jabłkowo-ananasowa, na którą niewielką ilość ubitej kremówki. Na to położyć następny blat i postąpić tak samo. Na sam koniec położyć ostatni blat i posmarować resztą kremu wierzch i boki
tortu. Boki ciasta udekorowałam okruszkami
biszkoptu. Wierzch udekorować dowolnie.Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.Tort smaczniejszy jest, gdy osiągnie temp. pokojową, więc należy go wyjąć z lodówki na jakiś czas przed podaniem.