ßßß Cookit - przepis na Przepisy użytkowników

Przepisy użytkowników

Wykonanie

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju słonecznikowego
2-3 drobno starte marchewki
3 jajka
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki sody
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
Składniki na krem:
250g serka mascarpone
3 łyżki masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka świeżego soku z cytryny
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki suche mieszamy w misce. Osobno jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając, dodajemy do jajek: olej i suchą mieszaninę. Ścieramy marchewkę i drobno siekamy orzechy (kilka połówek orzechów można odłożyć do dekoracji). Dodajemy je do utartej masy (na samym końcu). Całość delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem ucieramy. Gdy ciasto wystygnie przekładamy kremem.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/1060/marchewkowe-ewy