CIASTO:( proporcje na małą tortownicę)1 op. masy makowej Bakalland4 jajka1 puszka ( duża) mleka kokosowego100 g otrębów owsianych1/4 kostki masła3 łyżki mąki ziemniaczanej2 gorzkie czekolady2x 200 g śmietanki 30% ( u mnie LIDL)1 łyżeczka proszku do pieczeniaaromat pomarańczowyPOLEWA100 ml śmietanki 18%2 czekolady mleczneDODATKOWO100 ml wina typu Muscat ( u mnie SAMOS)WYKONANIECzekoladę rozpuścić w śmietance z masłem, wlać do maku, wrzucić pozostałe składniki, wymieszać mikserem do połączenia. Przelać do wysypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż do skutku, czyli do prawie suchego patyczka ( będzie tenże patyczek wilgotny, ale nie oblepiony ciastem) , makowiec będzie lekko popękane na wierzchu - i dobrze. Zostawić do wystudzenia w piekarniku. Nasączyć winem . Czekoladę rozpuścić w śmietance, wylać na wierzch ciasta.W życiu żadne moje ciasto nie uzyskało tak entuzjastycznych recenzji, chociaż powstało absolutnie przypadkiem i zupełnie bez planu :)