ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy Tort Makowy

Bezglutenowy Tort Makowy

nazwa

Wykonanie

Potrzebne będą:
1 duża puszka gotowej masy makowej ok 850 g
100 g migdałów w płatkach
6 jajek
opcjonalnie owoce kandyzowane
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% z Gostynia
150 g czekolady mlecznej
150 g mielonych migdałów - niekoniecznie
Do dekoracji można użyć polewy czekoladowej i wiśni kandyzowanych .
Polewa :
150 G gorzkiej czekolady
70 g masła
Masło roztopić w garnuszku . Do gorącego dorzucamy pokruszoną czekoladę . Masa świetnie się rozprowadza na cieście , a po wystygnięciu jest gładka i lśniąca .
Masę makową przekładamy do miski , dodajemy po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach po ok 30s - każde jajko . Następnie dodajemy migdały , pokruszoną czekoladę , śmietanę .
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 175 C . W tortownicy /24cm/ wykładamy dno papierem do pieczenia , boki smarujemy masłem i posypujemy mąka . Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i pozostawiamy na ok 8 godzin do odparowania - nie przykrywamy .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/12/bezglutenowy-tort-makowy.html