ßßß Cookit - przepis na Tropikalny tort dyniowy

Tropikalny tort dyniowy

nazwa

Wykonanie

Idealny wypiek jesienny z udziałem dyni. Tym razem jednak nie dyniowego puree, ale dyni startej na tarce. Torcik w smaku przypomina... ciasto marchewkowe (również dzięki wykorzystaniu kremu z serka philadelphia), więc jeśli jesteście jego smakoszami i ten przepis Was zachwyci! Tym razem z lekką nutą tropików, która przecież tak wspaniale pasuje do pomarańczowego koloru dyni!
Składniki:
250 g dyni startej na średnich oczkach (w Polsce dobra odmiana do wypieków - dynia Hokkaido, w UK znana pod nazwą Red Kuri squash)
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 duże jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
230 ml oleju słonecznikowego
200 g ananasa z puszki, odsączonego i pokrojonego na małe kawałki
100 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dynię obrać, wydrążyć, zetrzeć na średnich oczkach.
Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, wymieszać.
W drugim (większym) naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy, olej - wymieszać do połączenia. Dodać pokrojony ananas, posiekane orzechy, startą dynię, wymieszać. Po wymieszaniu dodać przesiane suche składniki, wymieszać szpatułką.
Ciasto włożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Krem z serka philadelphia :
120 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
360 g serka philadelphia (2 opakowania po 180 g)
3/4 szklanki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać serek philadelphia, w kilku turach, za każdym razem dobrze ucierając. Na sam koniec dodać wiórki kokosowe i zmiksować.
Wykonanie
Blaty tortu przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu także udekorować kremem.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tropikalny-torcik-dyniowy