ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
4 jajka
250g cukru
300ml oleju
200g pulpy z wyciskarki, pozostałej po produkcji soku marchwiowego, lub startej na drobnych oczkach marchewki
szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki
100g wiórków kokosowych
200g mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
450g kremowego serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak
100g miękkiego masła
0,5-1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Jajka ubijamy na wysokich obrotach, do podwojenia ich objętości, stopniowo dodając cukier, aż masa będzie gładka i puszysta.
Ciągle ubijając na wysokich obrotach, ciągłym, cieniutkim strumieniem, dolewamy olej.
Do masy jajecznej dodajemy marchewkę, ananasa i wiórki kokosowe. Mieszamy.
Następnie dodajemy resztę składników, tj. mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 60 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy.
Krem:
Serek miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.
Przestudzone ciasto marchewkowe, kroimy na dwa równe blaty.
Dolny blat smarujemy połową kremu, przykrywamy 2 blatem, na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.
Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę, by krem nieco stężał.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/ciasto-marchewkowe-z-kremem