Wykonanie
Składniki:Ciasto:4
jajka250g
cukru300ml
oleju200g pulpy z wyciskarki, pozostałej po produkcji soku marchwiowego, lub startej na drobnych oczkach
marchewkiszklanka drobno pokrojonego
ananasa z puszki100g
wiórków kokosowych200g
mąki2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:450g kremowego
serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak100g miękkiego
masła0,5-1 szklanka
cukru pudruPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Jajka ubijamy na wysokich obrotach, do podwojenia ich objętości, stopniowo dodając
cukier, aż masa będzie gładka i puszysta.Ciągle ubijając na wysokich obrotach, ciągłym, cieniutkim strumieniem, dolewamy
olej.Do masy jajecznej dodajemy
marchewkę,
ananasa i
wiórki kokosowe. Mieszamy.Następnie dodajemy resztę składników, tj.
mąkę,
cynamon,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól.Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 60 minut, do suchego patyczka.Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy.Krem:
Serek miksujemy z miękkim
masłem i
cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.Przestudzone ciasto
marchewkowe, kroimy na dwa równe blaty.Dolny blat smarujemy połową kremu, przykrywamy 2 blatem, na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę, by krem nieco stężał.