ßßß Cookit - przepis na Karmelowe mud cakes

Karmelowe mud cakes

nazwa

Wykonanie

Tym razem nie ja piekłam babeczki. Kiedy do mojej starszej córki przychodzi przyjaciółka, często zamykają się w kuchni i... pieką ;-). Na początku oczywiście wybierają sobie przepis z jednej z książek kulinarnych, do tego dobierają potrzebne akcesoria i produkty. To są ich kulinarne początki, zazwyczaj więc przepisy są proste do wykonania i odtworzenia na zasadzie 'mix and bake' :-). Choć przyznam, że kiedy weszłam do kuchni i zastałam dziewczyny w trakcie gotowania golden syrupu, mało nie zemdlałam... ;-). Nie mogły go znaleźć w szafce, więc koleżanka mieszała intensywnie w garnuszku karmel a Wiki niemal nad samym garnkiem trzymała tablet z filmikiem z youtube i porównywały, czy wychodzi im tak samo ;-). Pamiętajcie proszę, że jeśli zdecydujecie się przygotować sami domowy golden syrup trzeba zachować niezwykłą ostrożność, mieszanina jest hot, hot, hot! Ale wracając do babeczek - wyszły świetne. Mocno pachnące karmelem (jakby zapach popularnych krówek), 'mud' - czyli błotne, zakalcowate, gęste po upieczeniu. Niedużo rosną, a jeśli urosną - i tak opadną, porównałabym je do brownies. Jeśli lubicie zapach i smak karmelu - warto upiec :-).
Składniki na 12 babeczek:
125 g masła
100 g białej czekolady, posiekanej
150 g jasnego brązowego cukru
90 g golden syrupu (np. domowego)
160 ml mleka
1 jajko
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.
W garnuszku umieścić masło, czekoladę, brązowy cukier, golden syrup i mleko. Podgrzewać ma małej mocy palnika, mieszając, do rozpuszczenia się wszystkich składników i otrzymania gładkiej mieszanki. Zdjąć z palnika, przestudzić.
Do wystudzonej mieszanki dodać jajko, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rózgą do połączenia.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Propozycja podania - oprószone cukrem pudrem, z kajmakiem z puszki lub z sosem karmelowym .
Smacznego :-).
Źródło przepisu - magazyn "The Australian Women's Weekly".
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/karmelowe-mud-cakes