Wykonanie
Tym razem nie ja piekłam babeczki. Kiedy do mojej starszej córki przychodzi przyjaciółka, często zamykają się w kuchni i... pieką ;-). Na początku oczywiście wybierają sobie przepis z jednej z książek kulinarnych, do tego dobierają potrzebne akcesoria i produkty. To są ich kulinarne początki, zazwyczaj więc przepisy są proste do wykonania i odtworzenia na zasadzie 'mix and bake' :-). Choć przyznam, że kiedy weszłam do kuchni i zastałam dziewczyny w trakcie gotowania golden
syrupu, mało nie zemdlałam... ;-). Nie mogły go znaleźć w szafce, więc koleżanka mieszała intensywnie w garnuszku karmel a
Wiki niemal nad samym garnkiem trzymała tablet z filmikiem z youtube i porównywały, czy wychodzi im tak samo ;-). Pamiętajcie proszę, że jeśli zdecydujecie się przygotować sami domowy golden
syrup trzeba zachować niezwykłą ostrożność, mieszanina jest hot, hot, hot! Ale wracając do babeczek - wyszły świetne. Mocno pachnące karmelem (jakby zapach popularnych
krówek), 'mud' - czyli błotne, zakalcowate, gęste po upieczeniu. Niedużo rosną, a jeśli urosną - i tak opadną, porównałabym je do brownies. Jeśli lubicie zapach i smak karmelu - warto upiec :-).Składniki na 12 babeczek:125 g
masła100 g
białej czekolady, posiekanej150 g jasnego
brązowego cukru90 g golden
syrupu (np. domowego)160 ml
mleka1
jajko200 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.W garnuszku umieścić
masło,
czekoladę,
brązowy cukier, golden
syrup i
mleko. Podgrzewać ma małej mocy palnika, mieszając, do rozpuszczenia się wszystkich składników i otrzymania gładkiej mieszanki. Zdjąć z palnika, przestudzić.Do wystudzonej mieszanki dodać
jajko, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać z rózgą do połączenia.Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Propozycja podania - oprószone
cukrem pudrem, z
kajmakiem z puszki lub z
sosem karmelowym .Smacznego :-).
Źródło przepisu - magazyn "The Australian Women's Weekly".