ßßß Cookit - przepis na Ciasto miodowe

Ciasto miodowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto miodowe, smakujące jak wyborny piernik. Gęste, lepkie, aromatyczne, miękkie, bardzo długo utrzymujące świeżość. I uprzedzam - mocno sycące! Bardzo, bardzo nam smakowało...
Składniki:
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g jasnego brązowego cukru
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 jajka
250 g masła
300 ml lub 500 g golden syrupu
300 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyścielić papierem do pieczenia - w ten sposób, by papier tworzył rękaw jeszcze nad tortownicą (ciasto mocno rośnie).
W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawę do piernika; przesiać.
W małym naczyniu roztrzepać jajka. W rondelku umieścić masło i golden syrup, lekko podgrzać, do rozpuszczenia masła i wymieszania składników. Dodać mleko, wymieszać. Poczekać aż przestygnie, połączyć z jajkami i z mąką, wymieszać tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy.
Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 180 - 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-miodowe