Uwielbiam pleśniowe sery wszelakiej maści. Tosty z gorgonzola i gruszką robię często na niedzielne śniadanie. Kremowa gorgonzola świetnie pasuje do słodkiej gruszki. Wybór chleba również ma wpływ na smak tej ciepłej kanapki. Do tostów użyłam anyżowegochleba. Wspomniałam, że anyż z pleśniowymi serami to niezła para. Tosty są pyszne i sycące. Przyrządzam tosty z pesto i serem cheddar, czy tosty z grzybami . Moje dzieci oczywiście lubią tosty na słodko, jak tosty z nutella . Ja jednak wolę bardziej wyrafinowane smaki, więc tosty wytrawne jak tosty z gorgonzola i gruszką to dla mnie zdecydowanie numer jeden!Tosty z gorgonzola i gruszkąSkładniki:2 porcje2 kromki pszennożytniego chleba1 gruszka2 łyżki masłaszczypta cynamonugarść rukoli2 łyżki grubo pokrojonych orzechówsyrop klonowy do polaniaRozpuść masło na dużej patelni. Posymcynamonem kromki chleba i zrumień na maśle po obu stronach. Pokrój gruszkę na grube plastry i lekko zrumień na tej samen patelni. Pokrój gorgonzola na kawałki i ułóż na chlebie wraz z gruszką i rukolą. Całość posyp orzechami.Polecane przepisyKanapki z groszkowym pesto i fetaMuffinki marchewkowe bez dodatku cukruSałatka z pesto do grillaPrzekąska z pieczarekKrem brokułowy z kurkami i parmezanem