Wykonanie
Nie
będę Was oszukiwać, że te
ciasteczka są zdrowsze od innych ponieważ zawierają
mąkę grahamkę. Za to szczerze przyznaję, że smakują wybitnie. Naprawdę nie spodziewałam się, że będą takie dobre. Lekko ciągnące i pachnące karmelem za sprawą
curku muscovado
ciasteczka brownie, idealne do niedzielnej
kawy.
Ciasteczka brownie
grahamkoweSkładniki:30
ciastek200 g
mąki grahamki½ łyżeczki
soli, u mnie trochę mniej bo użyłam słonego
masła150 g miękkiego
masła, solone½ łyżeczki
soda oczyszczonejszczypta
proszku do pieczenia1 duże
jajko150 g muscovado
cukru100 g
kokosowego cukru1 łyżeczka waniliowej pasty200 g
gorzkiej czekolady, pokrojonej w kostkę
Masło,
cukier i
jajko utrzyj na puszysto. Dodaj
mąkę wymieszaną z proszkiem i
sodą, zmiksuj. N akoniec dodaj pokrojoną
czekoladę i wszystko połącz w całość. Kulę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień formuj kulki wielkości
włoskiego orzecha, u mnie około 30 gram każde
ciastko. Układaj na blasze w dużych odstępach ponieważ
ciastka rozpływają się. Nagrzej piekarnik na 175ºC na termoobiegu i piecz
ciastka przez 10 minut.
Ciastka są wciąż miękkie w środku po wyjęciu z piekarnika. Ostudź za nim zdejmiesz je z blachy.
Polecane przepisy
Kokosowe ciasteczka z nadzieniemOwsiane
ciastka krajankaSzarlotka ze
śmietanąCiasto z
cukinią,
figami i
orzechamiTarta kruszonkowa z
gruszkami i
rabarbarem