Wykonanie
Składniki1 kg chudych
żeberek wieprzowych1
pietruszka1
cebula1/2 kg żółtego
grochu łupanego w połówkachkawałek chudego,
wędzonego boczku4
ziemniaki1
marchewka1
listek laurowy, 3
ziela angielskie, suszony
majeranekPrzygotowanieW dużym garnku zagotować lekko osoloną
wodę wraz pokrojonymi
żeberkami wieprzowymi. Zszumować i gotować pod przykryciem przez 40 minut.Do zupy dodać obraną
pietruszkę, obraną
cebulę oraz opłukany
groch. Dodać
boczek i gotować od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, włożyć do zupy. Dodać obraną
marchewkę,
ziele angielskie i
liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw przez około 30 minut.Doprawić
solą, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem oraz dużą ilością
majeranku (ok. 2 łyżek). Zupę można zmiksować (po wyjęciu
mięsa), ale można też pozostawić bez miksowania.Podawać gorącą, z grzankami, posypaną
natką pietruszki i dodatkowym
majerankiem.Propozycja podania
natka pietruszki / grzankiWskazówkiJak zrobić grzanki:
chleb pokroić w kosteczkę i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku na złoty kolor w 180 stopniach, kilkakrotnie mieszając.