ßßß Cookit - przepis na Zupa grochowa

Zupa grochowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg chudych żeberek wieprzowych
1 pietruszka
1 cebula
1/2 kg żółtego grochu łupanego w połówkach
kawałek chudego, wędzonego boczku
4 ziemniaki
1 marchewka
1 listek laurowy, 3 ziela angielskie, suszony majeranek
Przygotowanie
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę wraz pokrojonymi żeberkami wieprzowymi. Zszumować i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
Do zupy dodać obraną pietruszkę, obraną cebulę oraz opłukany groch. Dodać boczek i gotować od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, włożyć do zupy. Dodać obraną marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw przez około 30 minut.
Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz dużą ilością majeranku (ok. 2 łyżek). Zupę można zmiksować (po wyjęciu mięsa), ale można też pozostawić bez miksowania.
Podawać gorącą, z grzankami, posypaną natką pietruszki i dodatkowym majerankiem.
Propozycja podania
natka pietruszki / grzanki
Wskazówki
Jak zrobić grzanki: chleb pokroić w kosteczkę i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku na złoty kolor w 180 stopniach, kilkakrotnie mieszając.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-grochowa