Wykonanie
Wiem, że chce nam się już wiosennych zupek, ciepła i dużo słońca. Ale zanim pogoda zacznie nas rozpieszczać, proponuję rozgrzewającą zupę z
soczewicy . Bardzo podobna w klimacie do popularnej grochowej, być może dlatego, że dość wyczuwalny jest w niej smak
boczku, jest od niej tylko ciut łagodniejsza.Przepis z książeczki M.Grzymskiej i N. Kosińskiej "Zupy"
3/4 szklanki
soczewicy(najlepiej drobnej czerwonej)500 g
ziemniaków150 g
boczku wędzonego2
marchewkipietruszkakawałek
seleramała
cebula1 łyżka
sosu sojowego2 ząbki
czosnkuliść laurowyziele angielskiemajeranek2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszkipieprz i
sólSoczewicę płuczemy, osączamy i wkładamy do garnka. Zalewamy 8 szklankami zimnej
wody. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz oczyszczoną i startą na tarce o dużych oczkach
włoszczyznę(
marchew,
pietruszkę i
seler), a także
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu 25 minut. W tym czasie kroimy w paski
boczek i podsmażamy z posiekana
cebulą. Dokładamy go do zupy wraz z
majerankiem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy
sosem sojowym,
pieprzem i
solą. Przed podaniem posypujemy
natką.