Polędwiczki wieprzowe i szynka parmeńska to duet absolutnie idealny!Wykorzystuję go bardzo często.Dzisiaj w nowej odsłonie, a mianowicie w postaci „sakiewek” z szynki wypełnionych filetami z polędwiczek. Całość podawałam z sosem grzybowym i mieszaną sałatką.Palce lizać :)Uwaga:)Przyznaję, że „zapakowanie” filecików do sakiewek może przysporzyć trochę kłopotów… Jeśli nie uda się Wam kupić odpowiednio dużych i „okrągłych” plastrów szynki (lub czujecie, że „nerwy puszczają”) radzę to danie wykonać w postaci roladek . Dalsze przygotowanie (pieczenie i sos) pozostają bez zmian ;)Składniki: (9-10 sakiewek = 5 porcji)2 małe polędwiczki wieprzowe10 dużych, cienkich plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)gruby szczypior (do wiązania)oliwa z oliwek do wysmarowania naczyniasos grzybowy:1 szklanka kurek/borowików/pieczarek1 cebula1-2 ząbki czosnku2 łyżki twarożkuśmietankowego1 łyżka sera pleśniowego Roquefort (dla zaostrzenia smaku; opcjonalnie)2-4 łyżki mleka2-3 łyżki oliwy z oliweksól i pieprzWykonanie:Polędwiczki pokroić na 2-3 cm plastry. Oprószyć pieprzem. NIE SOLIĆ! (Szynkadoda wystarczającą ilość „słoności”.) Każdy filecik „zapakować” do sakiewki z plastra szynki i zawiązać szczypiorem.Sakiewki ustawić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 20-25 minut.Przygotować sos grzybowy. Grzyby umyć i drobno pokroić. (Uwaga: Tutaj podaję sposób na łatwe pozbycie się piasku z kurek i innych grzybów leśnych.)W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać pokrojone grzyby i smażyć aż odparują cały płyn. Dodać twarożek, ser pleśniowy i 2 łyżki mleka. Smażyć na wolnym ogniu aż składniki się połączą i utworzą kremowy sos. (Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.) Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gorące sakiewki podawać z sosem grzybowym i mieszaną sałatką.Smacznego :)