Chciałabym się z Wami podzielić dzisiaj przepisami na trzy wiosenne warzywne dodatki, które można wykorzystać zarówno do dań obiadowych, ale także jako urozmaicenie „zimnego bufetu”.POMIDORY W SOSIE JOGO-MAJOPrzepis mojej kuzynki Izy (Dziękuję!)Składniki:2-4 pomidory1/2 kostki sera fetasos jogo-majo:1 łyżka majonezu2 łyżki jogurtu1 ząbek czosnkuWykonanie:Pomidory pokroić na plastry (można je dodatkowo obrać ze skórki). Na pomidory drobno pokruszyć/pokroić ser feta.Przygotować sos. Majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Sosem polać pomidory z fetą.OGÓRECZKI W OCCIE WINNYMSkładniki:6 małych ogóreczków2 łyżki posiekanego drobno szczypioru1-2 łyżki octu winnego 6%sól i pieprz do smakuWykonanie:Ogóreczki obrać i przekroić wzdłuż na paseczki. Posypać szczypiorem, solą, pieprzem i skropić octem winnym. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu, w przeciwnym razie zwiędną i nie będą już takie smaczne…SURÓWKA Z RZODKIEWEKSkładniki:pęczek rzodkiewek1 łyżeczka posiekanego szczypioru2-4 łyżki jogurtu naturalnego (lub pół na pół jogurt i twarożek)sól i pieprzWykonanie:Rzodkiewki utrzeć na grubej tarce, wymieszać z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego :)ROK TEMU NA BLOGU:Zestaw surówek: mizeria, marchewka z jabłkiem oraz surówka z kiszonej kapusty