ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty i czosnku na drugi dzień

Surówka z kapusty i czosnku na drugi dzień

nazwa

Wykonanie

Od dawna przymierzałam się do zrobienia..i bardzo żałuję, że tak długo to trwało..surówka jest pyszna...ponoć można przechowywać w lodówce przez kilka dni..u mnie nie było szans...bo została bardzo szybko zjedzona..ja podjadałam jeszcze taką ciepłą, od razu po zalaniu zalewą..mniam..pycha..taka surówka najlepsza na drugi dzień..ja w sumie zrobiłam ją rano i była na obiad..
½ białej kapusty
2 marchewki
1 duży ząbek czosnku
½ szkl. oleju
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. octu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka musztardy
szczypta piepr zu czarnego
Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek zmiażdżyć. Olej, cukier, ocet, musztardę,czosnek oraz sól i pieprz wymieszać w rondlu ,zagotować.G orącą zalewą polać kapustę z marchewką i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/11/surowka-z-kapusty-i-czosnku-na-drugi.html