Wykonanie
Od dawna przymierzałam się do zrobienia..i bardzo żałuję, że tak długo to trwało..surówka jest pyszna...ponoć można przechowywać w lodówce przez kilka dni..u mnie nie było szans...bo została bardzo szybko zjedzona..ja podjadałam jeszcze taką ciepłą, od razu po zalaniu zalewą..mniam..pycha..taka surówka najlepsza na drugi dzień..ja w
sumie zrobiłam ją rano i była na obiad..½
białej kapusty2
marchewki1 duży ząbek
czosnku½ szkl.
oleju1/3 szkl.
cukru1/2 szkl.
octu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
musztardyszczypta
piepr zu czarnego
Kapustę drobno poszatkować.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek zmiażdżyć.
Olej,
cukier,
ocet,
musztardę,
czosnek oraz
sól i
pieprz wymieszać w rondlu ,zagotować.G orącą zalewą polać
kapustę z
marchewką i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).