ßßß Cookit - przepis na Kremówka

Kremówka

nazwa

Wykonanie

Weekend minął..a ciasto na niedzielę oczywiście było..tym razem piekłyśmy kremówkę wg przepisu znajomej Iwonki ..Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo miałam akurat dwie takie same duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić.
Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika, Iwonka, Justyna, Anna .
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
25 dag dobrej margaryny
1 łyżka smalcu
3-4 łyżki gęstej śmietany
Zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość klasycznej blaszki do ciasta. Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.
Krem:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń ,lekko przestudzić.
Budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć .Odstawić chłodne miejsce , aby masa zastygła i ciasto zmiękło [ nie musi to być lodówka ].Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/11/kremowka.html