ßßß Cookit - przepis na Kremówka

Kremówka

nazwa

Wykonanie

Przepis na pyszną, domową kremówkę pieczoną w ramach wspólnego cotygodniowego pieczenia
Razem ze mną kremówki piekły:
Angelika, Bożenka i Iwona
Polecam upieczenie tak wspaniałej, domowej kremówki każdemu kto jest jej wielbicielem, a uważa, że to wyczyn nieosiągalny we własnej kuchni
Przepis jest bardzo prosty, a uczucie po przekrojeniu takiego ciacha… bezcenne
Kremówka widoczna na zdjęciach została upieczona w blaszce o wymiarach: 28×24cm
Składniki:
1. Ciasto
30 dag mąki pszennej
25 dag dobrej margaryny
1 łyżka smalcu
3-4 łyżki gęstej śmietany
2. Krem
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Ciasto
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki i chłodzimy przez minimum godzinę.
Po godzinie, ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( 28×24cm ).
Pieczemy dwa placki, każdy osobno, w temperaturze 180st. do uzyskania ładnego, złotego koloru.
W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble, więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.
2. Krem
Połowę mleka zagotowujemy,a w drugiej części mleka mieszamy ze sobą budynie, żółtka, cukry i mąkę.
Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka.
Gotujemy jak budyń, studzimy.
Budyń wylewamy na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce by masa zastygła, a ciasto zmiękło.
Przed podaniem posypujemy kremówkę cukrem pudrem.
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5
Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom
Źródło:http://www.usmazona.pl/kremowka