ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe kwiatuszki

Drożdżowe kwiatuszki

nazwa

Wykonanie

Takie wytrawne kwiatuszki w sumie są już na blogu [ tutaj i tutaj ], ale teraz robiłam je z innego ciasta i dodatkowo niektóre posypałam sezamem i ciut makiem.Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu znalezionego tutaj i zrobiłam z połowy porcji, zrobiłam także kilka rogalików.
800 g mąki
400 ml mleka
7 g drożdży instant[ 20 g świeżych]
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
50 g masła
dodatkowo
ser żółty i dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka
sezam , mak
białko do posmarowania
Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier ,masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, na to ser żółty, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem, posypać makiem , sezamem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/11/drozdzowe-kwiatuszki.html