Wykonanie
Takie wytrawne kwiatuszki w
sumie są już na blogu [ tutaj i tutaj ], ale teraz robiłam je z innego ciasta i dodatkowo niektóre posypałam
sezamem i ciut
makiem.
Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu znalezionego tutaj i zrobiłam z połowy porcji, zrobiłam także kilka rogalików.800 g
mąki400 ml
mleka7 g
drożdży instant[ 20 g świeżych]2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli50 g
masładodatkowo
ser żółty i dowolna
wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka
sezam ,
makbiałko do posmarowania
Drożdże rozrobić w wodzie, dodać
mąkę,
sól,
cukier ,
masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/
kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze
wędliny, na to
ser żółty, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8
płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące
płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować
białkiem, posypać
makiem ,
sezamem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.