Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam
twaróg ...ale tak sobie pomyślałam, że szkoda wylać pozostałą
serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na fb i tak oto powstały bułeczki wg przepisu Danusi..bułeczki super mięciutkie, ogólnie ciasto jest elastyczne i pięknie się z nim pracowało...moje bułeczki rosły jak szalone i wyszły buły..ja robiłam z
dżemem wiśniowym, a Danusia z
borówkami....moje nie wyglądają tak pięknie jak u Danusi i moje są bez lukru..po prostu zabrakło czasu..no i akurat trafiła bułeczka w przekroju, gdzie najmniej
dżemu...4 szkl.
mąki luksusowej (typ 500)1 szkl.
mąki tortowej (typ 450)1/2 szkl.
cukru2
jajka1 szkl.
serwatki15 g
drożdży suszonych / 30 g świeżych150 g
masła1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:
dżem wiśniowyjajko + 1 łyżka
mleka do smarowaniaDo 150 ml ciepłej
wody dodać 3 łyżeczki
cukru i pokruszone
drożdże, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby
drożdże „ruszyły”.
Masło rozpuścić w mikrofali, dodać do niego
serwatkę (po wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubić całe
jajka z pozostałym
cukrem [ ja roztrzepałam widelcem] . Do przesianej
mąki dodać
sól, wyrośnięty rozczyn,
masło z
serwatką, ubite
jajka. Wyrobić robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut [ wyrabiałam ręcznie] . Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószyć
mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebić pięścią, aby odgazowało.Kilka
razy zagnieść i podzielić na równe porcje [ około 115g] .Porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni i wyłożyć nadzienie.Drożdżówkom nadać dowolny kształt i układać na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na ok. 23 °C i wstawić drożdżówki do napuszenia na 30 minut. Drożdżówki wyjąć i zwiększyć temperaturę piekarnika do 180° C. Bułeczki posmarować
jajkiem rozkłóconym z łyżką
mleka, wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.Można udekorować lukrem lub posypać
cukrem pudrem.