Wykonanie
Kochani!Akcja Qualietty Kuchnia
Krajów Słowiańskich 2015 powoli dobiega końca. Ja dziś
jadę na krótki urlopik po Polsce i rzutem na taśmę dodaję ostatni przepis do akcji –
śledzie z
porami po łódzku. Przyznam, że jako rodowita Łodzianka, nie zetknęłam się z tym przepisem. Choć wiele osób (pochodzących z Łodzi) zastępuje
cebulę porem w wielu innych potrawach.
Por jest nieco delikatniejszy w smaku, w formie surowej na pewno lżej strawny. Taka wersja
śledzików bardzo przypadła mi do gustu. Zdecydowanie
będę do niej wracać. Tym bardziej, że robi się je bardzo szybko.
Matjasy wymagają tylko moczenia przez noc. Przepis zaczerpnęłam z książki Małgorzaty Caprari
Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej .
Składniki:4
matjasy1 duży gruby
por (jasna część)1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki
oreganosok z 1/2
cytrynyok. 3/4 szklanki
oleju rzepakowego(najlepiej z tłoczenia na zimno, nierafinowany)1.
Matjasy opłukać, włożyć do naczynia (najlepiej zamykanego), zalać
wodą i moczyć przez noc. Mogą stać na wierzchu, nie muszą być w lodówce.2. Następnego dnia pokroić na mniejsze kawałki w poprzek.3.
Pieprz ziołowy i
oregano wymieszać z
olejem. Odstawić na 30 minut.4.
Pora umyć, osuszyć i drobno posiekać.5.
Olej z
przyprawami wymieszać z
sokiem z cytryny. Wymieszać ze
śledziami najlepiej w misce.6. Można przełożyć do słoika lub szczelnego pojemnika. Wstawić do lodówki. Podawać na następny dzień.