ßßß
Składniki:200 gram kaszy perłowej40 dkg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego20 dkg pieczarek3 cebule1 kg pomidorów15 dag sera żółtegosól, pieprz, bazyliaGotujemy kaszę – jedynie 10 minut, dojdzie w piekarniku. Podsmażamy pokrojoną cebulę, pieczarki i oddzielnie mięso mielone. Parzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Połową plastrów wykładamy dno naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy kaszę zmieszaną z mięsem mielonym oraz solą i pieprzem. Następną warstwą są pieczarki z cebulą, a ostatnią pomidory posypane bazylią. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, nie przykrywamy. Na 10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy zapiekankę startym serem żółtym.