ßßß Cookit - przepis na Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki maślane z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Takie mięciutkie, puszyste bułeczki maślane na pewno zasmakują Waszym domownikom. Możecie upiec je na śniadanie albo podwieczorek. Dzieci chętnie wezmą je do szkoły. Dobre są zarówno same jak i posmarowane świeżym masłem albo dżemem. My zjedliśmy je z kwaskowymi powidłami mirabelkowymi - było przepysznie!
Lubię piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre, że u mnie znikają jeszcze ciepłe.
Dzisiejsze bułeczki upiekłam w ramach kolejnej odsłony akcji Wypiekanie na śniadanie . Jednak zrobiłam mniejszą porcję bułek, z połowy składników. Musiałam tylko dolać więcej mleka do ciasta niż w przepisie podstawowym bo widocznie mąka było bardzo sucha.
Maślane bułeczki z kruszonką
czas przygotowania: 25 minut + 2 godziny wyrastania + 25 minut pieczenia
składniki na 11 bułeczek:
CIASTO - 300 g mąki pszennej t. 550
120 ml mleka + 100 ml dodatkowo
10 g świeżych drożdży
1 żółtko
25 g masła
1 łyżeczka cukru
1/5 łyżeczki soli
KRUSZONKA - 30 g mąki pszennej
25 g masła
25 g cukru
1 łyżka pokruszonych blanszowanych migdałów
do smarowania - 1 żółtko
1 łyżeczka mleka
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z kruszonką?
CIASTO - mąkę przesiałam. Do kubka wkruszyłam drożdże, dodałam 2 łyżki mąki, cukier i 120 ml lekko letniego mleka. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 15 minut.
Wyrośnięty, spieniony zaczyn wlałam do miski z mąką. Dodałam żółtko, sól i zaczęłam zagniatać ciasto. Nie wiem czy to dlatego, że moja mąka była wyjątkowo sucha czy z jakiegoś innego powodu, ale musiałam dolewać stopniowo jeszcze w sumie 100 ml letniego mleka żeby ciasto dało się zagnieść. Kiedy składniki dobrze się połączyły wlałam także rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiałam ciasto ok. 10-15 minut aż było gładkie, elastyczne i odchodziło od ręki.
Ciasto uformowałam w kulę i zostawiłam do wyrastania na ok. 60-90 minut w misce posmarowanej cieniutko olejem i przykrytej folią. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte odgazowałam lekko zagniatając a następnie podzieliłam na 11 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam okrągłą bułeczkę o średnicy ok. 4 cm. Kulki ułożyłam w 2-3 cm odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na 30 minut żeby się napuszyły.
Wyrośnięte bułki posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam grudkami kruszonki. Bułki piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C . Po upieczeniu przełożyłam na kratkę i zostawiłam żeby przestygły. Bułeczki podczas pieczenia wyrosły i zlepiły się same tworząc jedną, dużą bułkę.
KRUSZONKA - miękkie masło roztarłam palcami z pozostałymi składnikami aż wszystko się połączyło w kruszącą się masę. Odstawiłam do lodówki na 30 minut żeby kruszonka stwardniała.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Ewa - Ewa w kuchni
Jola - Smak mojego domu
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Piekę bo lubię - zdjęcie na FB
Asia - Sama słodycz i szczypta chili
Edyta - Pasja smaku
Beata - Ciasteczkowy potwór
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Małgosia - Smaki Alzacji i nie tylko
Asa - 6niebo
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewa - zdjęcie na FB
Agnieszka - Szybko, tanio, smacznie
Małgorzata - zdjęcie na FB
Alina - Ala piecze i gotuje
Olga - Cukry proste
Dorota - Moje małe czarowanie
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Iwona - Izioni pyszne smaki
Wiosenka - Eksplozja smaku
Joanna - Grunt to przepis
Coś słodkiego - Pycha ciasta
Iwona - Blogotowanie z pasją
Agulinka - Maryna w kuchni
Agnieszka - Rustykalna kuchnia
Małgosia - W garze mieszane
Ela - zdjęcie na FB
Kasia - Mia cucina
Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/11/buleczki-maslane-z-kruszonka.html