Wykonanie
Kochani, udało mi się wziąć udział we wspólnym pieczeniu na FB i łącznie z kilkoma innymi osobami upiekłyśmy bułeczki
śniadaniowe. Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na
łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :)Za udział dziękuję :Bożence z bloga Moje domowe kucharzenieEwie z bloga Ewa w kuchniJoli z bloga Smaki mojego domuAnecie z bloga Piekielna kuchnia AnetyAsi z bloga Sama
słodycz i szcypta
chiliEdycie z bloga Pasja smakuIzie z bloga Smaczna pyzaAngelice z bloga Życie zaczyna się w kuchniMałgosi z bloga Smaki AlzacjiSzóste Niebo z bloga Szóste nieboMarzence z bloga Kulinarne szaleństwa ManiusiEwie Szczepińskiej z FBAgnieszce z bloga Szybko, tanio, smaczniePiekę bo lubię z FBMałgosi z FBAli z bloga Ala piecze i gotujeOli z bloga
Cukry prosteDorocie z bloga Moje małe czarowanieBernadetcie z bloga Prawo do gotowania z pasjąIwonce z bloga Izoni smakiJoasi z bloga Eksplozja smakuCoś słodkiego poproszę z bloga Pycha ciastaIwonie z bloga BloGotowanieAgulince z bloga Maryna w kuchniAgnieszce z bloga Rustykalna kuchniaMałgosi z bloga W garze mieszaneEli z FBKasi z bloga Mia cucinaOlimpii z bloga Pomysłowe pieczeniewszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję i czekam na następne wspólne pieczenie :) Mam tylko nadzieję, że nikogo nie pominęłam.

Składniki:600 gram
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży150 g
cukru100 g
masła4
żółtka1
jajko300 ml
mleka1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżka
maku do posypania po wierzchuWykonanie:Ciepłe
mleko mieszam z 3 łyżkami
cukru i
drożdżami, zasypuje wierzch 3 łyżkami
mąki i odstawiam by zaczyn zaczął pracować.
Żółtka mieszam ucieram z pozostałym
cukrem , dodaję do zaczynu, następnie wlewam rozpuszczone
masło i dodaję porcjami
mąkę ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie gładkie i lśniące, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 60 min, do podwojenia objętości.Gotowe wykładam na blat podsypany odrobiną
mąki, odgazowuję uderzając lekko dłonią i robię wałek. Kroję na średniej wielkości plastry i z każdego formuję kulkę. Układam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam by ładnie wyrosło na około 40 min.
Jajko rozbijam, ucieram delikatnie za pomocą widelca, smaruję wierzch
bułek, a następnie posypuję
makiem. Piekarnik nagrzewam do 200 °C i wstawiam
bułki na 20-30 min, aż będą rumiane.Upieczone wyjmuję i odstawiam by wystygły.