ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z makiem

Bułeczki drożdżowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Kochani, udało mi się wziąć udział we wspólnym pieczeniu na FB i łącznie z kilkoma innymi osobami upiekłyśmy bułeczki śniadaniowe. Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :)
Za udział dziękuję :
Bożence z bloga Moje domowe kucharzenie
Ewie z bloga Ewa w kuchni
Joli z bloga Smaki mojego domu
Anecie z bloga Piekielna kuchnia Anety
Asi z bloga Sama słodycz i szcypta chili
Edycie z bloga Pasja smaku
Izie z bloga Smaczna pyza
Angelice z bloga Życie zaczyna się w kuchni
Małgosi z bloga Smaki Alzacji
Szóste Niebo z bloga Szóste niebo
Marzence z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewie Szczepińskiej z FB
Agnieszce z bloga Szybko, tanio, smacznie
Piekę bo lubię z FB
Małgosi z FB
Ali z bloga Ala piecze i gotuje
Oli z bloga Cukry proste
Dorocie z bloga Moje małe czarowanie
Bernadetcie z bloga Prawo do gotowania z pasją
Iwonce z bloga Izoni smaki
Joasi z bloga Eksplozja smaku
Coś słodkiego poproszę z bloga Pycha ciasta
Iwonie z bloga BloGotowanie
Agulince z bloga Maryna w kuchni
Agnieszce z bloga Rustykalna kuchnia
Małgosi z bloga W garze mieszane
Eli z FB
Kasi z bloga Mia cucina
Olimpii z bloga Pomysłowe pieczenie
wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję i czekam na następne wspólne pieczenie :) Mam tylko nadzieję, że nikogo nie pominęłam.
Składniki:
600 gram mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
150 g cukru
100 g masła
4 żółtka
1 jajko
300 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka maku do posypania po wierzchu
Wykonanie:
Ciepłe mleko mieszam z 3 łyżkami cukru i drożdżami, zasypuje wierzch 3 łyżkami mąki i odstawiam by zaczyn zaczął pracować. Żółtka mieszam ucieram z pozostałym cukrem , dodaję do zaczynu, następnie wlewam rozpuszczone masło i dodaję porcjami mąkę ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie gładkie i lśniące, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 60 min, do podwojenia objętości.
Gotowe wykładam na blat podsypany odrobiną mąki, odgazowuję uderzając lekko dłonią i robię wałek. Kroję na średniej wielkości plastry i z każdego formuję kulkę. Układam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam by ładnie wyrosło na około 40 min.
Jajko rozbijam, ucieram delikatnie za pomocą widelca, smaruję wierzch bułek, a następnie posypuję makiem. Piekarnik nagrzewam do 200 °C i wstawiam bułki na 20-30 min, aż będą rumiane.
Upieczone wyjmuję i odstawiam by wystygły.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/11/bueczki-drozdzowe-z-makiem.html