ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi

Bułeczki drożdżowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze.
Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować sami.
Bułeczki upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie" a przepis pochodzi z książki "Czekolada" autorstwa Erica Lanlarda. Z tym, że ja podaję niżej ilości składników jakich faktycznie użyłam czyli mniej więcej 1/4 całości oryginalnego przepisu. Od siebie dodałam jeszcze orzechy.
Bułeczki drożdżowe mufinkowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki na 8 bułeczek:
CIASTO - 125 ml mleka
40 g cukru trzcinowego demerara
50 g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki pasty waniliowe albo ziarenka z połowy laski wanilii
1 małe jajko kurze
10 g świeżych drożdży
280 g mąki pszennej, luksusowej
NADZIENIE - 20 gorzkiej czekolady
25 g masła
50 g cukru trzcinowego muscovado
1 łyżeczka mielonego cynamonu
duża garść łuskanych orzechów włoskich
do posmarowania bułek - 1 żółtko
1 łyżeczka mleka
do formy - 1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
LUKIER - 3 łyżki mleka
kilka łyżeczek cukru pudru
CIASTO - mleko podgrzałam dość mocno, dodałam cukier demerara, sól i masło, mieszałam aż wszystkie składniki się połączyły. Kiedy mieszanka przestygła przelałam ją do miski, wsypałam pokruszone drożdże, wbiłam jajko i dodałam pastę waniliową, roztrzepałam dokładnie. Mieszając wsypywałam mąkę i zagniotłam miękkie ciasto. Wyrabiałam je przez ok. 10 minut aż nabrało sprężystości i stało się gładkie. Uformowane w kulę odstawiłam w szczelnie przykrytej misce na ok. godzinę żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając od góry pięścią i lekko zagniotłam. Na posypanym lekko mąką blacie rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 1/2 cm.
NADZIENIE - czekoladę starłam drobno i wymieszałam z cukrem, cynamonem oraz roztopionym masłem na gęstą pastę.
Rozwałkowany płat ciasta posmarowałam pastą czekoladową w miarę równomiernie. Posypałam też pokruszonymi orzechami włoskimi i zaczynając od dłuższego boku zwinęłam w niezbyt ścisłą roladę. Rulon pokroiłam na 8 mniej więcej równych części.
Naszykowałam blachę do wypieków muffinów. Ponieważ ciasto pokroiłam na 8 części więc 8 wgłębień wysmarowałam masłem i wysypałam lekko mąką. Kawałki rolady ułożyłam w tych wgłębieniach przecięciem do spodu. Wierzch każdej bułeczki posmarowałam pędzelkiem maczanym w żółtku roztrzepanym z mlekiem.
Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Bułeczki piekłam 30 minut. Po upieczeniu wyjęłam na kratkę. Jeszcze ciepłe polałam lukrem.
LUKIER - do gorącego mleka wsypałam cukier puder i ucierałam kilka chwil aż lukier był gęsty i gładki.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Alina - Ala piecze i gotuje
Ewa - Ewa w kuchni
Monika - Matka Wariatka
Iwona - Blogotowanie w pasją
Bożena - Moje kucharzenie
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Dorota - Moje małe czarowanie
Joanna - Grunt to przepis
Anna - Everyday flavours
Kasia - Mia cucina
Małgosia - Smaki Alzacji
Justyna - Gotowanie i pieczenie, i love it
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/11/bueczki-drozdzowe-zawijane-z-czekolada-cynamonem-i-orzechami-wloskimi.html