Wykonanie
Zapraszam na
drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane
ciastko ma w sobie
czekoladę,
cynamon i
orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze.Całkiem niedawno piekłam podobne
bułki, ale zamiast
czekolady miały w sobie
jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować sami.Bułeczki upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie" a przepis pochodzi z książki "
Czekolada" autorstwa Erica Lanlarda. Z tym, że ja podaję niżej ilości składników jakich faktycznie użyłam czyli mniej więcej 1/4 całości oryginalnego przepisu. Od siebie dodałam jeszcze
orzechy.
Bułeczki
drożdżowe mufinkowe z
czekoladą,
cynamonem i
orzechami włoskimiczas przygotowania: ok. 20 minut + czas wyrastania + czas pieczeniaskładniki na 8 bułeczek:CIASTO - 125 ml
mleka40 g
cukru trzcinowego demerara50 g
masłaszczypta
soli1/2 łyżeczki pasty
waniliowe albo ziarenka z połowy
laski wanilii1 małe
jajko kurze10 g świeżych
drożdży280 g
mąki pszennej, luksusowejNADZIENIE - 20
gorzkiej czekolady25 g
masła50 g
cukru trzcinowego muscovado1 łyżeczka mielonego
cynamonuduża garść łuskanych
orzechów włoskichdo posmarowania
bułek - 1
żółtko1 łyżeczka
mlekado formy - 1 łyżeczka
masła1 łyżka
mąkiLUKIER - 3 łyżki
mlekakilka łyżeczek
cukru pudruCIASTO -
mleko podgrzałam dość mocno, dodałam
cukier demerara,
sól i
masło, mieszałam aż wszystkie składniki się połączyły. Kiedy mieszanka przestygła przelałam ją do miski, wsypałam pokruszone
drożdże, wbiłam
jajko i dodałam pastę
waniliową, roztrzepałam dokładnie. Mieszając wsypywałam
mąkę i zagniotłam miękkie ciasto. Wyrabiałam je przez ok. 10 minut aż nabrało sprężystości i stało się gładkie. Uformowane w kulę odstawiłam w szczelnie przykrytej misce na ok. godzinę żeby wyrosło.Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając od góry pięścią i lekko zagniotłam. Na posypanym lekko
mąką blacie rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 1/2 cm.NADZIENIE -
czekoladę starłam drobno i wymieszałam z
cukrem,
cynamonem oraz roztopionym
masłem na gęstą pastę.Rozwałkowany płat ciasta posmarowałam pastą
czekoladową w miarę równomiernie. Posypałam też pokruszonymi
orzechami włoskimi i zaczynając od dłuższego
boku zwinęłam w niezbyt ścisłą roladę. Rulon pokroiłam na 8 mniej więcej równych części.Naszykowałam blachę do wypieków muffinów. Ponieważ ciasto pokroiłam na 8 części więc 8 wgłębień wysmarowałam
masłem i wysypałam lekko
mąką. Kawałki rolady ułożyłam w tych wgłębieniach przecięciem do
spodu. Wierzch każdej bułeczki posmarowałam pędzelkiem maczanym w
żółtku roztrzepanym z
mlekiem.Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Bułeczki piekłam 30 minut. Po upieczeniu wyjęłam na kratkę. Jeszcze ciepłe polałam lukrem.
LUKIER - do gorącego
mleka wsypałam
cukier puder i ucierałam kilka chwil aż
lukier był gęsty i gładki.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Alina - Ala piecze i gotujeEwa - Ewa w kuchniMonika - Matka WariatkaIwona - Blogotowanie w pasjąBożena - Moje kucharzenieAneta - Piekielna kuchnia AnetyAgata - Kulinarne przygody GatityDorota - Moje małe czarowanieJoanna - Grunt to przepis
Anna - Everyday flavours
Kasia - Mia cucinaMałgosia - Smaki AlzacjiJustyna - Gotowanie i pieczenie, i
love it