Wykonanie
Wypiekanie na śniadanie
Dyniowe słodkie wypieki
1
dynia hokkaido1,5 szkl
mąki125 g
msła1 szkl
cukruszczypta
proszku do pieczenia2
jajkapół szkl
śmietanki 30%1 łyżka
soku z cytrynyotarta skórka z połowy
cytryny3 łyżki
mąki kukurydzianej
aromat pomarańczowy1/3 tabliczki
czekoladyDynię rozkroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, 1 połówkę pokroić w cząsteczki a drugą na kawałki. posmarować
oliwą i upiec ok 30 min w temp 180 st. wystudzić.Z
mąki, pół szkl
cukru,
masła,
żółtek i szczypty
proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Podpiec w temp 180 st przez 15 min.Na podpieczonym spodzie ułożyć dookoła cząsteczki upieczonej dyni.Resztę dyni włożyć do blendera, dodać pół szkl
cukru, aromat,
sok z cytryny, otartą skórkę,
śmietankę i zmiksować dokładnie, dodać
mąkę kukurydzianą i wymieszać.Następnie ubić
białka i wymieszać z masą i wyłożyć masę na ciasto.piec w temp 180 st przez 30 min. pod koniec można włączyć termoobieg dla podpieczenia.Jeszcze ciepłe ciasto posypać posiekaną
czekoladą, która się ładnie przyklei do ciasta i zastygnie.
Dziękuję za wspólne wypiekanie, w grupie lepiej smakujeBożena - przepisDorota - przepisMagdalena - przepisSzóste Niebo - przepisMarzena - przepisIwona - przepisAngelika - przepisEla - przepis
Anna - przepisAgnieszka - przepis