ßßß Cookit - przepis na Tarta hokkaido

Tarta hokkaido

nazwa

Wykonanie

Wypiekanie na śniadanie
Dyniowe słodkie wypieki
1 dynia hokkaido
1,5 szkl mąki
125 g msła
1 szkl cukru
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
pół szkl śmietanki 30%
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
3 łyżki mąki kukurydzianej
aromat pomarańczowy
1/3 tabliczki czekolady
Dynię rozkroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, 1 połówkę pokroić w cząsteczki a drugą na kawałki. posmarować oliwą i upiec ok 30 min w temp 180 st. wystudzić.
Z mąki, pół szkl cukru, masła, żółtek i szczypty proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Podpiec w temp 180 st przez 15 min.
Na podpieczonym spodzie ułożyć dookoła cząsteczki upieczonej dyni.
Resztę dyni włożyć do blendera, dodać pół szkl cukru, aromat, sok z cytryny, otartą skórkę, śmietankę i zmiksować dokładnie, dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać.
Następnie ubić białka i wymieszać z masą i wyłożyć masę na ciasto.
piec w temp 180 st przez 30 min. pod koniec można włączyć termoobieg dla podpieczenia.
Jeszcze ciepłe ciasto posypać posiekaną czekoladą, która się ładnie przyklei do ciasta i zastygnie.
Dziękuję za wspólne wypiekanie, w grupie lepiej smakuje
Bożena - przepis
Dorota - przepis
Magdalena - przepis
Szóste Niebo - przepis
Marzena - przepis
Iwona - przepis
Angelika - przepis
Ela - przepis
Anna - przepis
Agnieszka - przepis
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/11/tarta-hokkaido.html