zupa1 mała dynia hokkaido500 ml wywaru wołowegosólpieprzpaprykaimbir1 łyżka śmietanypierożki1 szkl mąkipół szkl gorącej wodysólłyżeczka olejunadzienie100 g mięsa mielonegoćwierć cebulkisólpieprzDynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić.Z mąkiwody , soli i oleju zagnieść ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Ciasto cienko wałkować, wykrawać spore krążki ok 10 cm średnicy. Nadziewać mięsem sklejać i ugotować w osolonym wrzątku.Dynię pokroić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Zagotować zupę, Podprawić śmietaną.Pierożki smażyć na maśle i podać z gorącą zupą.