Wykonanie

1 mała
dynia hokkaido ok 500-600 g
sólpieprzolejimbir 1 łyżeczka200 g
śmietany 22%125g
Ricottypapryka słodkakilka
kaparów2-3 kawałki
suszonego pomidora z
oliwy1 łyżka
oliwynatka pietruszki i
koperekDynię hokkaido przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować całe kawałki
olejem, posolić i popieprzyć do smaku. Piec w piekarniku ok 25 min w 180 st.Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do kubka blendera, dodać
śmietanę,
ricottę i
przyprawy,
Imbiru ok 1 łyżeczkę, resztę przypraw do smaku dodawać stopniowo. Sos powinien być lekko ostry.
Makaron ugotować, na dużej patelni podgrzewać porcje sosu, dodać
makaron i po podgrzaniu danie jest gotowe.Posypać
natką pietruszki lub
koperkiem