Wykonanie
Tematem wspólnego gotowania na dziś były
gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się nad tym zastanowi!
Gruszki pięknej Heleny,
gruszki w
sosie karmelowym... Już tutaj poczułam satysfakcję, i dalej się nie zastanawiałam.
Gruszki i karmel to bowiem połączenie wyborne, które podbiło niejedno podniebienie.Przygotowałam więc lekko korzenny karmel, w którym poddusiłam
owoce. Pozostały
syrop za pomocą niezbędnej w mojej kuchni kremówki zamieniłam w pyszny, gęsty sos. Nadal jednak czegoś brakowało... Szybko więc upiekłam
bezy z dodatkiem
cynamonu (sezon na
korzenne przyprawy bowiem w pełni), które zwieńczyłam chmurą
bitej śmietany i
gruszkami w
sosie karmelowym.Jest słodko . Czego innego się spodziewaliście...? Ale jednocześnie tak pysznie, że nie można się od tego deseru oderwać. Połączenie chrupko-ciągnącej
bezy, lekkiej
bitej śmietany, miękkich i soczystych
gruszek oraz obłędnego, korzenno-
karmelowego sosu sprawiło, że C. stracił głowę. A ja nie pozostałam za nim w tyle! Zajadaliśmy się, aż miło.Dopóki deser się nie skończył...Spróbujecie...?
Gruszki w sosie przygotowała również Mirabelka ; koniecznie sprawdźcie, co wyczarowała!
Bezy cynamonowe z
gruszkami i
sosem karmelowymSkładniki:(na 4 porcje)
bezy:3
białka165 g
cukru1 łyżeczka
cynamonugruszki w
sosie karmelowym:4
gruszki110 g
cukru25 ml gorącej
wody25 g
masła90 ml
śmietany kremówki (38%)1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
białego pieprzu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejdodatkowo:300 ml
śmietany kremówki (38%)
Cukier wymieszać z
cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając
cukier.Uformować 4 okrągłe
bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 10 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze 1 godzinę.Ostudzić.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Cukier,
cynamon,
imbir,
pieprz i gałkę wsypać na patelnię. Podgrzewać, aż
cukier się rozpuści i nabierze złocistej barwy. Dodać
gruszki, zalać całość gorącą
wodą. Smażyć 2-3 minuty, aż
gruszki zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Zdjąć
owoce z patelni. Karmel podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści.Zdjąć mieszaninę z ognia, dodać
masło i kremówkę, wymieszać. Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.Ostudzić.Pozostałą kremówkę ubić na sztywno tuż przed podaniem. Wyłożyć ją na
bezy, udekorować całość
gruszkami i sosem.Smacznego!
Cóż, a teraz to już najwyższa
pora spać...