Wykonanie
Dojrzałe
gruszki zapieczone w
imbirowo-
cynamonowym kremie, to typowo jesienny deser :)Przepis pochodzi z książki „Wyśmienita Kuchnia Francuska”.Składniki : (4 porcje)2 duże, dojrzałe
gruszki200 ml
śmietany kremówki3-4 czubate łyżeczki
cukru brzozowego/fruktozy1 łyżeczka esencji waniliowej1/4 łyżeczki
cynamonu1-2 łyżeczki startego na tarce świeżego korzenia
imbiru (tutaj
pisałam o wspaniałej metodzie na tarcie
imbiru)szczypta
gałki muszkatołowejWykonanie :Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną
masła.
Śmietanę wymieszać z
cukrem, esencją
waniliową,
cynamonem, startym
imbirem i utartą
gałką muszkatołową.
Gruszki obrać ze skóry, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć stroną przecięcia na spodzie naczynia żaroodpornego (jednowarstwowo). Zalać doprawioną
śmietaną.Piec przez 30-35 minut, polewając od czasu do czasu, aż
gruszki zrobią się miękkie i rumiane na górze, a krem zgęstniej i pojawią się bąbelki. Przed podaniem lekko ochłodzić.Smacznego :)