ßßß Cookit - przepis na PIECZONE GRUSZKI Z IMBIREM

PIECZONE GRUSZKI Z IMBIREM

nazwa

Wykonanie

Dojrzałe gruszki zapieczone w imbirowo-cynamonowym kremie, to typowo jesienny deser :)
Przepis pochodzi z książki „Wyśmienita Kuchnia Francuska”.
Składniki : (4 porcje)
2 duże, dojrzałe gruszki
200 ml śmietany kremówki
3-4 czubate łyżeczki cukru brzozowego/fruktozy
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżeczki startego na tarce świeżego korzenia imbiru (tutaj pisałam o wspaniałej metodzie na tarcie imbiru)
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie :
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła.
Śmietanę wymieszać z cukrem, esencją waniliową, cynamonem, startym imbirem i utartą gałką muszkatołową.
Gruszki obrać ze skóry, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć stroną przecięcia na spodzie naczynia żaroodpornego (jednowarstwowo). Zalać doprawioną śmietaną.
Piec przez 30-35 minut, polewając od czasu do czasu, aż gruszki zrobią się miękkie i rumiane na górze, a krem zgęstniej i pojawią się bąbelki. Przed podaniem lekko ochłodzić.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/01/pieczone-gruszki-z-imbirem