ßßß Cookit - przepis na gruszki z toffi i orzechami

gruszki z toffi i orzechami

nazwa

Wykonanie

Ten deser chodził za mną już od dłuższego czasu, ale jak to zwykle bywa, miałem inne "ważniejsze" smakołyki do przygotowania. Jednak w końcu zabrałem się za gruszki w polewie toffi z dodatkiem słonych orzeszków ziemnych, które sprawiają, że całość nie jest przesłodzona i mdła. Deser ten polecam wszystkim, którzy mają ochotę na coś szybkiego i prostego w przygotowaniu.
składniki (2 porcje):
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 szczypta cynamonu
1 szczypta imbiru
2 gruszki
Gruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonki. Odkroić spód tak aby owoce stały stabilnie. Wodę, cukier, miód, cynamon, imbir umieścić w rondlu, włożyć gruszki. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
dodatkowo:
orzeszki ziemne solone
Orzeszki zawinąć w ściereczkę i przy pomocy wałka lub tłuczka rozgnieść na małe kawałki.
toffi:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki brązowego cukru
100 ml kremówki 30% lub 36%
Cukier umieścić w rondlu, zalać wodą i podgrzewać na średnim ogniu przez kilkanaście minut, do uzyskania jasnozłotego koloru. Nie mieszać! Kiedy syrop uzyska odpowiednią barwę, dodać kremówkę i mieszać drewnianą łyżką do rozpuszczenia wszystkich grudek. Aby uzyskać gęsty syrop, należy podgrzewać przez kilkanaście minut. Przestudzone gruszki zanurzać w toffi i obsypać orzeszkami. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/10/gruszki-z-toffi-i-orzechami.html