ßßß Cookit - przepis na JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM

JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM

nazwa

Wykonanie

Jajka ugotowane na twardo podane z musztardowym sosem i ziemniakami, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego lubię od czasu do czasu wrócić, np. podczas adwentu albo jeśli mamy ochotę na szybki i bezmięsny obiad.
Sos musztardowy ma bardzo wyraźny smak, przez co idealnie współgra z ziemniakami i jajkami, ale można go też podać choćby z upieczoną/ugotowaną piersią z kurczaka.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki dla około 4 osób:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
około 1 szklanka bulionu (rozpuściłam bulionetkę w prawie 300 ml wrzątku)
pół szklanki śmietany 18%
3 łyżki musztardy, najlepiej sarepskiej
pieprz
jajka na twardo
ugotowane ziemniaki
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
1. Rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła.
2. Dodaj do masła mąkę i smaż tylko do połączenia się składników, na tzw. białą zasmażkę.
3. Stopniowo wlewaj do rondla ciepły bulion i mieszaj zasmażkę, najlepiej rób to trzepaczką, aby nie było grudek.
4. Gotuj, wciąż mieszając, do zgęstnienia sosu.
5. Ściągnij garnek z ognia, dodaj pieprz i 2 łyżki musztardy, wymieszaj i spróbuj sos. Jeżeli uznasz, że jest zbyt mało wyrazisty, to dodaj jeszcze 1 łyżkę musztardy.
6. Następnie dodaj śmietanę. Zamieszaj.
7. Ponownie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez kilka minut, ale nie wolno doprowadzić do zagotowania!
8. Sos podawaj z jajkami na twardo i ubitymi ziemniakami. Posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/10/jajka-w-sosie-musztardowym.html