ßßß Cookit - przepis na Kopytka z bazyliową nutą

Kopytka z bazyliową nutą

nazwa

Wykonanie

środa, 7 Wrzesień 2011, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »
Mała odmiana od klasycznych kopytek. Kopytka z aromatyczną bazylią i natką pietruszki ładnie się prezentują i są bardzo smaczne. Możemy podać je polane masłem lub przesmażone z drobno posiekaną cebulką.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
40 dag mąki pszennej
garść listków bazylii
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Bazylię i natkę pietruszki siekamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka i zieleninę. Wyrabiamy ciasto dłońmi, stopniowo dosypując mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W dużym garnku gotujemy wodę. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go ukośnie na paski około 2 centymetrów szerokości. Kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i podajemy polane rozpuszczonym masłem i udekorowane listkami bazylii. Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/nalesniki-placki-kluski/kopytka-z-bazyliowa-nuta