Wykonanie
środa, 7 Wrzesień 2011, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »Mała odmiana od klasycznych kopytek. Kopytka z aromatyczną
bazylią i
natką pietruszki ładnie się prezentują i są bardzo smaczne. Możemy podać je polane
masłem lub przesmażone z drobno posiekaną
cebulką.
Składniki:1 kg
ziemniaków2
jajka40 dag
mąki pszennejgarść listków
bazyliipół pęczka
natki pietruszki2 łyżki
masłasól,
pieprzZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku.
Bazylię i
natkę pietruszki siekamy. Ugotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy
jajka i
zieleninę. Wyrabiamy ciasto dłońmi, stopniowo dosypując
mąkę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.W dużym garnku gotujemy
wodę. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go ukośnie na paski około 2 centymetrów szerokości. Kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i podajemy polane rozpuszczonym
masłem i udekorowane listkami
bazylii. Smacznego