ßßß Cookit - przepis na PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI KANAPKOWE

PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI KANAPKOWE

nazwa

Wykonanie

W zasadzie nie wiemy dlaczego tak mało przepisów na przetwory na naszym blogu, bo przecież robimy je każdego lata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl rozpoczynamy ogórkami kanapkowymi, które podpatrzyłyśmy u Margarytki :). To była totalna nowość dla mojej rodziny, ale pozytywnie zaskoczyła nas smakiem. Zrobiłam 12 słoików, ale w przyszłym roku zrobię pewnie więcej :).
Ogórki, chociaż nazywają się kanapkowe, można też z powodzeniem podać do obiadu.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 6 słoików (po 400ml):
1,5 kg ogórków gruntowych
2 szklanki wody
1 i 3/4 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka czarnego pieprzu w ziarenkach
10 ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżka kurkumy
1 płaska łyżka soli
Wykonanie:
1. Pokrywki i słoiki umyj i wyparz .
2. Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (użyłam mandoliny).
3. Włóż ogórki do słoików (mają być ciasno ułożone).
4. Zagotuj wodę z cukrem i przyprawami.
5. Wlej ocet i gotuj jeszcze dodatkowe 5 minut (pod przykryciem).
6. Wlej gorącą zalewę do słoika (nie przecedziłam jej). Zakręć weki.
7. Duży garnek wyłóż ściereczką i włóż do niego słoiki.
8. Wlej do garnka tyle gorącej wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików.
9. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia wody.
10. Gotuj kolejne 5-7 minut. Ogórki w tym czasie zmienią kolor na jasnozielony.
11. Wyciągnij ogórki na ściereczkę i przykryj je ręcznikiem. W taki sposób ogórki będą powoli stygły. Zdejmij ręcznik dopiero kiedy ogórki całkowicie wystygną.
12. Ogórki można jeść po minimum tygodniu, ale lepiej poczekać.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/08/przetwory-na-zime-ogorki-kanapkowe.html