Wykonanie

Wielu osobom nie chce się piec podczas upałów, jakie mamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja
drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone!Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:25 gramów świeżych
drożdży80 gramów
cukru180 ml ciepłego
mleka2
jajka50 ml rozpuszczonego
masłaokoło 500 gramów
mąki pszennej1 saszetka
cukru waniliowegopół łyżeczki
solidowolny
dżem (najlepiej taki bez kawałków
owoców)
cukier puder do posypania

Wykonanie:1. W ciepłym
mleku rozpuść
cukier i
drożdże. Odstaw na moment w ciepłe miejsce, aby
drożdże "ruszyły".2. Do zaczynu dodaj
jajka,
cukier waniliowy, rozpuszczone
masło. Zacznij wyrabiać i stopniowo dodawaj
mąkę. Ciasto wyrabiałam w mikserze stacjonarnym przez około 10 minut.3. Dodaj do ciasta
sól i wyrabiaj jeszcze kilka minut.4. Ciasto powinno trzymać kształt, ale ma być jeszcze dość luźne i mięciutkie. Jeżeli jest zbyt luźne można dosypać odrobinę więcej
mąki.5. Miskę. w której jest ciasto, przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.6. Posyp stół
mąką i wyłóż na niego ciasto, które podziel na 13 równych części. Uformuj z nich kule.

7. Wyłóż na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) pączki (pamiętaj o sporych odstępach pomiędzy nimi). Przykryj pączki wilgotną, kuchenną ściereczką i odstaw blachy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.8. Wstaw pączki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Upieczone
ciastka będą miały złotą skórkę.9. Odstaw do ostudzenia.11. Zimne pączki nadziej
dżemem (można go lekko podgrzać, aby był płynniejszy).12. Posyp wypieki
cukrem pudrem i zajadaj :).

InspiracjaSmacznego :)