ßßß Cookit - przepis na PIECZONE PĄCZKI Z DŻEMEM

PIECZONE PĄCZKI Z DŻEMEM

nazwa

Wykonanie

Wielu osobom nie chce się piec podczas upałów, jakie mamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone!
Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
25 gramów świeżych drożdży
80 gramów cukru
180 ml ciepłego mleka
2 jajka
50 ml rozpuszczonego masła
około 500 gramów mąki pszennej
1 saszetka cukru waniliowego
pół łyżeczki soli
dowolny dżem (najlepiej taki bez kawałków owoców)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże. Odstaw na moment w ciepłe miejsce, aby drożdże "ruszyły".
2. Do zaczynu dodaj jajka, cukier waniliowy, rozpuszczone masło. Zacznij wyrabiać i stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto wyrabiałam w mikserze stacjonarnym przez około 10 minut.
3. Dodaj do ciasta sól i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
4. Ciasto powinno trzymać kształt, ale ma być jeszcze dość luźne i mięciutkie. Jeżeli jest zbyt luźne można dosypać odrobinę więcej mąki.
5. Miskę. w której jest ciasto, przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.
6. Posyp stół mąką i wyłóż na niego ciasto, które podziel na 13 równych części. Uformuj z nich kule.
7. Wyłóż na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) pączki (pamiętaj o sporych odstępach pomiędzy nimi). Przykryj pączki wilgotną, kuchenną ściereczką i odstaw blachy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
8. Wstaw pączki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Upieczone ciastka będą miały złotą skórkę.
9. Odstaw do ostudzenia.
11. Zimne pączki nadziej dżemem (można go lekko podgrzać, aby był płynniejszy).
12. Posyp wypieki cukrem pudrem i zajadaj :).
Inspiracja
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/07/pieczone-paczki-z-dzemem.html