Wykonanie

Moja córka dostała od swojej tureckiej przyjaciółki przepisy, o których wspominałyśmy już w poprzednich postach (
ciastka zebra,
ciastka kawowo-
orzechowe).Wczoraj wypróbowałam kolejne
ciasteczka i ponownie jestem bardzo mile zaskoczona.
Ciastka są kruche i delikatnie
kawowe.Polecam :)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na około 30 sztuk:125 gramów
masła w temperaturze pokojowejokoło 215 gramów szklanki
mąki pszennejokoło 50 gramów
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanej (preferuję
skrobię)130 gramów
cukru pudru2
żółtka1 czubata łyżeczka
kakao2 czubate łyżeczki
kawy mielonej (tej nierozpuszczalnej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy lub 2 łyżeczki esencji waniliowej

Wykonanie:1. Przesiej przez sitko wszystkie suche składniki.

2. Dodaj
żółtka i
masło.3. Zagnieć ciasto. Pamiętaj nie wyrabiaj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Być może będziesz musieć dosypać odrobinę
mąki.

4. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.5. Odrywaj ciasto po kawałeczku (jedna łyżeczka). W ręku nadaj ciastu owalny kształt i zrób patyczkiem do szaszłyków wgłębienie (dość głębokie) na środku walca.

6.
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm.7. Piecz w piekarniku nagrzanym w temperaturze ok. 170 stopni C przez ok. 20 minut.Smacznego :)