ßßß Cookit - przepis na Tort brzdąc z rybią łuską

Tort brzdąc z rybią łuską

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Murzynek z pianką kokosową
Buły domowe o pysznej ... »
Intrygująco brzmi nawa smakołyku.Tort zmodyfikowany , parę różnych smaków zamkniętych w środku . Dość gderania , czas do działania. Jak to bywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a potem zjadam . Ciasto na Niedzielę
Składniki na biszkopt 26 cm:
jaja 6 szt
mąka tortowa 6 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier brzozowy 6 łyżek ( zmieliłam go)
Składniki masa brzdąc do przełożenia:
mascarpone 250 g
śmietana 30% 400 ml
cukier brzozowy 4 łyżki ( zmieliłam wcześniej )
błonnik kakaowy 1-2 łyżki ( zależy jak lubicie czuć smak wyraźnie czy delikatnie )
Składniki do dekoracji :
mascarpone 250 g
śmietana 30% 500 ml
sok malina 100% 100 ml Polska Aronia
cukier brzozowy 150 g(zmieliłam )
żelatyna ( na 1 litr)
Wykonanie masy brzdąc do przełożenia :
Miksujemy śmietanę na sztywno (schłodzoną dobrze) dodajemy cukier brzozowy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy błonnik kakaowy lub kakao i mieszamy. Przekładamy tort i pokrywamy górę i boki.
Wykonanie masy dekoracyjnej :
Ubijamy śmietanę ( dobrze schłodzona ) z cukrem brzozowy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładką masę . Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody , aby napęczniała i do mikrofali do rozpuszczenia ( 30 sekund). Do przestudzonej żelatyny dodajemy sok z malin , mieszamy i dodajemy do masy dekoracyjnej. Dokładnie mieszamy , przekładamy masę do rękawa cukierniczego i zaczynamy dekorować. Wyciskamy końcówką okrągłą jakby kuleczki, łyżeczką lekko spłaszczamy i przeciągamy i tak jedna za drugą. Górę zrobiłam tylko z kuleczek. Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki zastygnie nam ładnie dekoracja. Krojenie będzie przyjemne .
Wykonanie biszkoptu:
Formę do pieczenia okrągłą wykładam papierem do pieczenia. Do misy wbijam jaja temp pokojowa i miksuje z cukrem brzozowym na puszystą masę .Przesiewam obie mąki nad masą z jaj i mieszam , aż do wykorzystania całej mąki przygotowanej.Przekładam masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 170 st i tak też piekę koło 25 minut. Upieczony biszkopt zostawiam do przestudzenia , i kroje na 4 krążki .
Razem ze mną ciasto piekły: Marzenka, Joanna, ,Ala, Szóste niebo .. Bożenka ,Bernadetta
niedziela, 18 października 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/10/Tort-brzdac-z-rybia-luska.html