Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Murzynek z pianką
kokosowąBuły domowe o pysznej ... »Intrygująco brzmi nawa smakołyku.Tort zmodyfikowany , parę różnych smaków zamkniętych w środku . Dość gderania , czas do działania. Jak to bywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a
potem zjadam . Ciasto na NiedzielęSkładniki na
biszkopt 26 cm:
jaja 6 szt
mąka tortowa 6 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier brzozowy 6 łyżek ( zmieliłam go)Składniki masa brzdąc do przełożenia:
mascarpone 250 g
śmietana 30% 400 ml
cukier brzozowy 4 łyżki ( zmieliłam wcześniej )błonnik
kakaowy 1-2 łyżki ( zależy jak lubicie czuć smak wyraźnie czy delikatnie )Składniki do dekoracji :
mascarpone 250 g
śmietana 30% 500 mlsok
malina 100% 100 ml Polska Aronia
cukier brzozowy 150 g(zmieliłam )
żelatyna ( na 1 litr)Wykonanie masy brzdąc do przełożenia :Miksujemy
śmietanę na sztywno (schłodzoną dobrze) dodajemy
cukier brzozowy. Łyżką dodajemy
serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy błonnik
kakaowy lub
kakao i mieszamy. Przekładamy tort i pokrywamy górę i boki.Wykonanie masy dekoracyjnej :Ubijamy
śmietanę ( dobrze schłodzona ) z
cukrem brzozowy na sztywno. Dodajemy
serek mascarpone i miksujemy na gładką masę .
Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej
wody , aby napęczniała i do mikrofali do rozpuszczenia ( 30 sekund). Do przestudzonej
żelatyny dodajemy sok z
malin , mieszamy i dodajemy do masy dekoracyjnej. Dokładnie mieszamy , przekładamy masę do rękawa cukierniczego i zaczynamy dekorować. Wyciskamy końcówką okrągłą jakby kuleczki, łyżeczką lekko spłaszczamy i przeciągamy i tak jedna za drugą. Górę zrobiłam tylko z kuleczek. Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki zastygnie nam ładnie dekoracja. Krojenie będzie przyjemne .Wykonanie
biszkoptu:Formę do pieczenia okrągłą wykładam papierem do pieczenia. Do misy wbijam
jaja temp pokojowa i miksuje z
cukrem brzozowym na puszystą masę .Przesiewam obie
mąki nad masą z jaj i mieszam , aż do wykorzystania całej
mąki przygotowanej.Przekładam masę
biszkoptową do formy wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 170 st i tak też piekę koło 25 minut. Upieczony
biszkopt zostawiam do przestudzenia , i kroje na 4 krążki .Razem ze mną ciasto piekły: Marzenka, Joanna, ,Ala, Szóste niebo .. Bożenka ,Bernadetta
niedziela, 18 października 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter